Чари гончарства: як у скансені закарпатці вчилися посуд виготовляти (Фото)

Опубліковано:

На два дні ужгородський скансен перетворився  на осередок традиційного гончарства. Для відвідувачів музею працював гончар Олександр Дворак – талановитий молодий майстер, продовжувач традицій закарпатської школи гончарства та славетних гончарів Михайла та Івана Галасів із с. Вільхівка Іршавського району, Лауреат стипендії Президента України в 2012 році за активну творчість, спрямовану на відродження гончарства Закарпаття.

Працюючи з відвідувачами музею, Олександр зазначив, що любов до гончарства змалечку привив йому батько, а перше серйозне захоплення гончарною справою відбулося в 11 років. Сьогодні ж Олександр вважає своєю місією відродження гончарних традицій на Закарпатті, саме тому більшість його виробів є традиційними. Серед них пивники для вина, довжанки для молока, тарілки, кухлі, глечики. До музею гончар привіз чималу кількість своїх виробів, тож нерідко на виході з музею можна було побачити задоволених туристів з придбаними тарілками чи глечиками в руках.

Безліч щирих посмішок, власноруч виготовлених гончарних виробів, радісних облич свідчать про те, що гончару Олександру Двораку разом з музеєм вдалося зацікавити чимало відвідувачів гончарством – давнім таємничим та незвичайним ремеслом.

Закарпатський музей народної архітектури та побуту

Про Захід