Магія глини: у скансені можна виліпити собі кухля (фото)

Опубліковано:

Закарпатський обласний музей народної архітектури та побуту на ці вихідні перетворився в осередок гончарства. Сьогодні та завтра для відвідувачів скансену працюватиме гончар Олександр Дворак – талановитий молодий майстер, продовжувач традицій закарпатської школи гончарства та славетних гончарів Михайла та Івана Галасів із с. Вільхівка Іршавського району, лауреат стипендії Президента України в 2012 році за активну творчість, спрямовану на відродження гончарства Закарпаття.

Дуже привітний хлопець радо спілкується з усіма зацікавленими, а роботу за гончарним кругом розпочинає із легенди про чотири стихії, які в гончарстві міцно переплітаються: земля, вода, повітря та вогонь. Зануривши руки у глину, людина ніби починає медитувати, настільки заворожує її цей процес. “Гончарство вчить концентрації уваги, воно добре розвиває моторику, зв'язок роботи мозку з руками, заспокоює і навіть урівноважує дихання”, – розповів Олександр. Працювати з глиною хлопець почав змалечку, приходячи до майстерні батька. Вже 15 років він займається цим професійно, навчає дітей гончарству і зазначає – це заняття для людей абсолютно різного віку. Якщо є бажання, треба брати до рук глину і працювати, незалежно від того, скільки людині років.

Дуже багато майстер розповідає і про своїх учителів, зазначаючи що знання можна не тільки передати, а й перейняти. “Батько мені казав: дивися і вчися. Якщо є бажання, треба пробувати і тоді усе вийде”, – зазначив Олександр.

Поряд з гончарним кругом можна побачити і багато робіт майстра з автентичним для Закарпаття розписом. Це настінні тарілки, довжанки для молока, канти для вина, кухлі, дзвіночки та багато іншого. І хоч вважається, що глина – це мертвий матеріал, в руках майстра вона оживає.       

Відвідувачі музею мають змогу не тільки побачити вправну роботу гончара, а й власноруч попрацювати за кругом, виготовити свій глиняний виріб – чашку, тарілочку чи глечик. Майстер охоче показує, як надавати глині бажану форму та ділиться секретами роботи за гончарним кругом. Також тут можна придбати глиняні вироби для дому. Завтра майстер працюватиме у скансені з 11.30 до 17.30 год.

Про Захід