Децентралізація у дії: Закарпатські голови вивчали досвід Ходорівської громади

Опубліковано:

“Головне слово у законі про децентралізацію – самодостатність. Об'єднані територіальні громади можуть бути успішними лише у тому випадку, якщо вони самодостатні й здатні задовольняти всі чи принаймні більшість своїх потреб власними силами”, – наголошує голова Ходорівської об'єднаної територіальної громади (Львівська обалсть) Олег Коцовський в розмові із головами закарпатських сіл, які приїхали в сусідній регіон, щоб запозичити досвід створення та функціонування об'єднаних територіальних громад.

Децентралізація у Львівській області триває значно активніше, ніж на Закарпатті. Якщо в нашому регіоні досі створено лише 5 громад, то в сусідів уже 25 і процес не зупиняється. Олег Коцовський, багаторічний голова міста Ходорів, завершив створення об'єднаної територіальної громади в 2016 році. Він не побоявся створити велику громаду (приблизно 26 тисяч населення), яка складається аж із 42 населених пунктів.  

Зараз Ходорівська об'єднана територіальна громада вважається однією з найперспективніших в Україні, а сам пан Коцовський говорить, що вже втомився від сільських голів, які приїжджають і приїжджають набиратися досвіду. Втім, він відразу наголошує, що просто жартує, а насправді дуже радий поділитися з колегами знаннями, якщо вони їм цікаві, звичайно. 

Голова Ходорівської громади абсолютно впевнений, що громади повинні бути багатонаселеними. Хоча б близько 30 тисяч населення. Це дасть їм можливість розвиватися й бути максимально самостійними. Тобто самодостатніми – під час візиту він неодноразово вживав це слово, адже лише це, самодостатність, на думку п. Коцовського може довести спроможність громади до самостійного розвитку.

Як негативний приклад, керівник громади вказує приклад однієї із ОТГ Львівщини, яка була створена всього з двох сільрад та нараховує в цілому заледве більше 3 тисяч людей. На думку пана Олега, така громада неспроможна повноцінно існувати. До прикладу, створити Центр надання адміністративних послуг на таку кількість населення просто немає сенсу. А відповідно громада й надалі залишатиметься залежною від райцентр, то для чого в такому випадку взагалі створювати громаду? По суті, це суто формальність, яка ніяк не вплине на життя людей.

Втім, сільські голови Воловеччини у відповіда зауважили, що є регіони, де громаду з кількома десятками тисяч населення не можна створити з суто географічних причин. Зокрема, це важко реалізувати у гірській Воловеччині. Тобто питання неоднозначне, хоча й із логікою Ходорівського голови не погодитися не можна.

Повертаючись до питання ЦНАПів, у Ходорові вже функціонує такий центр, який надає адміністративні послуги жителям громади. Він поки що не надто схожий на ЦНАП, до якого звикли жителі міст. Зокрема, тут немає окремих віконечок, електронної черги та інших атрибутів сучасного ЦНАПу, однак свої функції він виконує – і це найголовніше.

Олег Коцовський та спеціалісти з ради громади довго розказували сільським головам різноманітні нюанси діяльності громади: правильне формування бюджету, ефективне використання державної інфраструктурної субвенції, наповнення бюджету, формування штату і так далі. Варто відзначити, що Закарпатські голови активно дискутували, цікавлячись найменшими подробицями, як то брати чи ні на свій баланс інфраструктурні об'єкти, які перебувають за межами сільських територій, організація безплатних обідів для школярів і багато іншого.

Але, напевно, найбільше закарпатських голів зацікавила співпраця громад із обласним та районними керівниками. Як розповів пан Коцовський, місцеві громади отримують максимальне сприяння як з боку Львівського голови ОДА Синютки, так і з боку голів РДА. “Вони ж розуміють, що процес децентралізації незворотній, тому немає сенсу штучно його гальмувати”, – пояснив пан Олег. Така відповідь неабияк здивувала закарпатських голів, адже у нас керівники районів якраз навпаки – намагаються завадити створенню громад. Про це говорять як самі голови, так і фахівці, які займаються впровадженням децентралізаційної реформи. Не в останню чергу саме через цей спротив децентралізація на Закарпатті проходить настільки повільно. На даний час менше ОТГ створено лише у Київській та Луганській областях. Лідери ж, Тернопільська, Дніпропетровська, Житомирська області, мають більше ніж по 30 громад.

Та як би там не було, реформу дійсно не спинити, а отже рано чи пізно громади діятимуть і на Закарпатті і подібні поїздки, які дають можливість на власні очі побачити переваги децентралізації, безумовно наближують цей процес.

“Про Захід”

Про Захід