Закарпаття та Устецький край (Чехія) офіційно уклади договір про взаємну співпрацю

Опубліковано:

У четвер, 29 червня, в Ужгороді відбулася урочиста церемонія підписання Угоди про співробітництво між Закарпатською обласною радою та Устецьким  краєм Чеської Республіки. Скріпили її своїми підписами голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс  та гетьман  Устецького краю Олдржих Бубенічек.

Устецький край також представляли: Maртіна Хароузкова – представник канцелярії гетьмана, департаменту зовнішніх і  міжнародних зв'язків та радник гетьмана з міжнародних питань Павел Мусіл.

Участь у двосторонній зустрічі взяли Геннадій Москаль – голова облдержадміністрації,  Йосип Борто – заступник голови обласної ради,   Василь Кошеля  – голова  постійної комісії з питань бюджету та керівники виконавчого апарату облради.

Михайло Рівіс насамперед  привітав гостей від імені всього депутатського корпусу на Закарпатській землі.

– У вашій особі хотів би засвідчити глибоку повагу і подяку всьому братньому чеському народу за підтримку України у відстоюванні своєї незалежності і територіальної цілісності, у сприянні інтеграції нашої держави у європейське співтовариство, відкритті безвізу для всіх українців,  – зазначив Михайло Рівіс, наголосивши, що нинішня зустріч засвідчує, що контакти між нашими регіонами набувають системного характеру, а співпраця переходить у практичну площину. На доках тому –  підписання угоди про партнерство, який стане правовою основою для  подальших  взаємин наших територіальних громад.

В контексті євроінтеграційних процесів, які  відбуваються зараз в Україні, міжрегіональна співпраця є дуже  цінною і важливою для нас. Тим більше, що Закарпаття  має давні хороші традиції зв'язків з регіонами Чехії.

– Ми також дуже цінимо історичний досвід співжиття нашого краю в одному з вами державному утворенні, – зазначив очільник облради.

Відтак Михайло Рівіс означив  пропозиції  Закарпатської області  для інвестиційних  проектів у соціальній сфері   та  економіці, а також  шляхи та  форми  реалізації  партнерської угоди. Йшлося про  створення Чеського дому на Закарпатті.

  • Як Ви занаєте, я зустрічався з Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомиром  Заоралеком, який ствердно підтримав спільний намір  відкрити Чеський дім, а відтак – консульство Чехії на Закарпатті, що сприятиме реалізації проектів в рамках співпраці між краями та офіційному працевлаштуванні закарпатських заробітчан у Чехії. Пропозиція отримала схвалення і Міжурядовою комісією в Києві, то ж просив би вас, шановний пане гетьмане, включити всі важелі впливу щодо створення цих установ на історичній території Чехії, – мовив М.Рівіс.

Після чого офіційно запросив  партнерів  до  участі у Міжнародній  – Закарпаття 2017″. Та повідомив приємну вістку: в рамках відновлення роботи аеропорту “Ужгород” йдеться про запуск регулярного авіарейсу “Ужгород-Прага”. Мовилось і про встановлення  партнерських зв'язків між Ужгородським національним  університетом та Університетом Яна Євангеліста Пуркинє Усті – над – Лабем, а також про підписання Угоди між Агенціями розвитку наших двох партнерських країв.

На завершення побажав чеському народу, жителям Устецького краю впевненого поступу в майбутнє, стабільності та миру на своїй землі, за який нині Україна платить високу ціну .

Генадій Москаль побажав гарного перебування на Закарпатті та наголосив, що  облдержадміністрація та обласна рада працюють як одне ціле, а тому є надія, що це співробітництво буде успішним.

Йосип Борто  наголосив, що із усіх країн Євросоюзу найбільш ефективною співпраця та підтримка краю є від  Угорщини та Чехії, до складу яких свого часу входило Закарпаття.

– Ми маємо спільну історію, про яку люди старшого покоління згадують з приємністю, – зазначив Йосип Борто та додав: – Там, де  дружні, добросусідські  стосунки, не може розпалитися  ворожнечість. А нашим громадам хочеться жити в мирі в злагоді . Тому ми вдячні вам за  допомогу і сподіваємось на зміцнення наших стосунків.    

Гетьмана Устецького краю Олдржих Бубенічек подякував за щирий прийом   і наголосив, що  підписана нині Угода стане ще одним кроком, який зблизить наші громади. В ній важливим є пункт про  співпрацю в галузі молоді, спорту, навчання, що дасть змогу юнакам і дівчатам Устецького краю ознайомитись із визначними місцями Закарпаття і навпаки.

– Нам приємно, що ви з теплотою згадуєте часи Чехословаччини на Закарпатті, – підкреслив гетьман.

По ходу  було обговорено і питання участі Закарпатського турпродукту в рамках просування Устецького краю в Арабських еміратах, а також створення  благодійного фонду “Богемія”  для здійснення спільних з Устецьким краєм проектів.

Відтак, у вестибюлі  Михайло Рівіс та Олдржих Бубенічек урочисто підписали  документи, обмінялися  папками та привітали один одного. На завершення підписанти дали прес-конференцію закарпатським ЗМІ.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід