На ясені Масарика в Ужгороді засох плющ (фото)

Опубліковано:

Здається, разом із магазином Фунданича Ужгород втратив ще одну свою родзинку. Плющ, який обплітав відомий ясен Масарика на початку набережної Незалежності, з невідомих причини скинув листя і засох.

Аби розібратися, що ж сталося з деревом, яке щодня фотографують десятки туристів, “Про Захід” запросив оглянути плющ досвідченого дендролога – члена президії ГО “Закарпатське товариство охорони природи” і голову секції природо-заповідного фонду Адальберта Рішка. Після попереднього огляду Адальберт Рішко зауважив, що не бачить слідів механічного пошкодження, тобто плющ, який обплітає 100-річний ясен, був пошкоджений іншим чином.

“Від старості він загинути не міг, плющі “живуть” дуже довго. Можливо, хтось пошкодив його кореневу систему, вилив у ґрунт якусь отруйну речовину”, – припускає дендролог. Ми опитали працівників кафе на набережній, чи, бува, прибиральниці не виливають під коріння ясена Масарика воду з миючими засобами, однак усюди нас запевнили, що нічого подібного ніколи не робили і не бачили.

Відкинув Адальберт Рішко і припущення про те, що плющ міг загинути, бо його коренева система не мала достатньо місця, адже з усіх боків стовбур ясена затиснутий кам'яною кладкою з дерев'яною лавицею зверху. У майбутньому, каже дендролог, межі навколо ясена справді треба буде розширити, але поки дереву і його паразиту-плющу вистачає простору.

Ще недавно плющ на ясені виглядав так

 

Адальберт Рішко припускає, що плющ, як рослина дуже живуча і невибаглива до умов, може з часом відновитися сама. Якщо ж цього не станеться, визначити точно, що стало причиною загибелі плюща, зможуть лише фахівці після проведення поглибленого огляду і аналізів.

Довідка: Ясен звичайний, відомий в Ужгороді як ясен Масарика, у 2011 році був визнаний пам'яткою природи місцевого значення. Названий на честь першого президента Чехословацької Республіки Томаша Масарика. Знищення його карається законом.

 

Про Захід

Про Захід