Дискусійна панель “Проблематика сеньйорів у місті Ужгород”

Опубліковано:

Учорашній вечір на “Майстерні міста” в Ужгороді був по-справжньому сеньйорським. Із 18.00 до 22.00 на заході представляли Ужгородський Університет Третього Віку та закарпатський осередок міжнародної ГО “Kolping”. Тут говорили й про проблеми сеньйорів в Ужгороді, а також ті, кому за 50, виготовляли прикраси на майстер-класі, співали у хорі та навіть танцювали.

Ужгородський Університет Третього Віку – безкоштовний навчальний заклад для пенсіонерів, який був створений 3 роки тому і зараз налічує близько півсотні слухачів. Тут сеньйори (так називають людей похилого віку) обирають, чим хотіли б займатися – це і рукоділля, туристичні походи, лекційні заняття на різноманітну тематику, вивчення іноземних мов тощо. Навчання тут триває майже щодня в періоди семестрів – із вересня до грудня, з кінця лютого до травня, влітку є канікули.

Метою організації є адаптація покоління людей старшого віку до сучасного суспільного життя, підтримка фізичного та інтелектуального здоров'я, самореалізації та навчання. Засновником і куратором Ужгородського Університету Третього Віку є ГО “Справа Кольпінга в Україні”.

Варто зауважити, що ГО “Kolping” – міжнародна організація, що була заснована в Німеччині більше 160 років тому і налічує більше півмільйона членів у всьому світі та займається різними заходами, спрямованими на подолання суспільних проблем – зокрема роботою з людьми з особливими потребами, переселенцями, молоддю, сеньйорами тощо.

“Цей захід – “Майстерня міста” – є дуже ефективним, адже Ужгород починає чути своїх мешканців. Звертається увага на різні верстви населення, зокрема й старше покоління. Ужгородський Університет Третього Віку активно працює і сподіваємося, що через рік-два зможемо ставити сценки іноземними мовами, а вже восени на Дні міста представимо свою діяльність для таких же організацій з інших міст України”, – ділиться планами Тетяна Ігнацьо, регіональний координатор ГО “Справа Кольпінга” на Закарпатті.

Більша частина хористів Ужгородського Хрестовоздвиженського кафедрального греко-католицького собору є слухачами УжУТВ, тому хор разом із диригентом та керівником о. Святославом (Задорожним) також долучилися до “Майстерні міста”. Хористи виконали кілька релігійних та народних пісень.

Після цього на майстер-класі сеньйори виготовляли прикраси із рослин, а потім танцювали під музику діджея Олексія Уманського.

Про Захід