Стало відомо, як виглядатиме колишній магазин Фунданича (фото)

Опубліковано:

Вже другий тиждень не вщухає скандал навколо знесення старовинного будинку на вулиці Волошина, 47. На магазині із фактично єдиною збереженою довоєнною вивіскою, який у чехословацькі та угорські часи належав ужгородському торговцю Цирілу Фунданичу, спочатку розібрали дах, потім знесли ліпнину і красиві дерев'яні ворота, а вчора і взагалі екскаватором демонтували половину будівлі. Громадськість ця новина неабияк збурила, адже будинок Фунданича був однією з родзинок вулиці Волошина, біля якої завжди зупинялися групи туристів. Хоча ця споруда і не входила до переліку пам'яток архітектури, стара вивіска і реклама магазину Фунданича робили її дуже цікавою для туристів і важливою для жителів міста.

Сам Циріл Фунданич не проживав у цьому будинку з 1951 року. Наступні її власники, як могли, намагалися підтримувати нормальний стан будинку, однак з кожним роком це ставало все важче, з невідомої причини стіни будівлі постійно набиралися вологи. Вже у 2012-му будівлю, якій тоді виповнилося більше 100 років (звели її ще 1900-го) визнали аварійною. Як розповідав “Про Заходу” тодішній власник приміщення, шкільний учитель Ленард Іллар, він не мав грошей, аби провести реконструкцію будівлі, проживати же там було неможливо через сирість. Так новим власником колишнього магазину Фунданича став ужгородський бізнесмен Сергій Фаркаш. Кілька років він не проводив на цьому об'єкті ніяких робіт, а тоді забудував спершу двір позаду будівлі, далі же приступив і до знесення безпосередньо магазину зі старою вивіскою.

Своєї позиції бізнесмен журналістам озвучувати не бажає. Телефоном лише запевнив, що “все буде гарно і добре, от побачите”. Сергій Володимирович взагалі людина не публічна. На останніх місцевих виборах змагався за крісло депутата Ужгородської міської ради у складі команди іншого одіозного бізнесмена Івана Волошина, але до складу ради не пройшов. Свого часу “засвітився” на скандалі зі знищенням зеленої зони біля комплексу “Совине гніздо”, яку він перетворив на літню терасу свого кафе “Темпо”. Нещодавно же Сергій Фаркаш став керівником регіонального представництва Українського національного комітету Міжнародної торгової палати – доволі серйозної міжнародної установи зі штаб-квартирою у Парижі. Неодноразово цей бізнесмен потрапляв і у списки ТОП-100 найвпливовіших людей Закарпаття. Однак найбільшої “популярності” йому, без сумніву, принесе саме історія зі знищенням старовинної будівлі на схилі Замкової гори.

У міській раді кажуть: власник будівлі мав право її зносити. У списках пам'яток архітектури її немає, всі дозволи підприємець отримав. Однак дозвіл, в тому числі і погодження консультативної ради з охорони культурної спадщини при голові Закарпатської ОДА, Сергій Фаркаш мав лише на реконструкцію будівлі з надбудовою другого поверху і збереженням фасаду першого поверху. Натомість старий фасад будівельники вчора рішуче понищили екскаватором.

У ситуації вже розбирається закарпатська прокуратура. Там повідомили, що зважаючи на резонанс, який набула ця подія та порушення Закону України “Про охорону культурної спадщини”, Ужгородською місцевою прокуратурою  розпочато кримінальне провадження за фактом знищення історичного будинку на вулиці Волошина, 47.

Однак на хід робіт зі знищення історичної будівлі такі повідомлення не вплинули. Там продовжують проводити демонтаж. А ще нарешті встановили на будівельному паркані паспорт об'єкту, який мав тут висіти ще до початку робіт. З цього паспорта стає зрозуміло, яка будівля з'явиться тут до вересня 2018 року. Як бачите, перший поверх двоповерхової житлової споруди з магазином справді копіюватиме вигляд колишнього магазину Фунданича. Там навіть ліплення і надпис на фасаді планують відновити за старим зразком. Однак, попри те, це вже буде не той старий будинок із красивими дерев'яними воротами і рекламою 1936 року. Це буде не магазин Фунданича, а лише його недоречна копія.

 

“Про Захід”

Фото – “Про Захід”, Віталія Глаголи, Сергія Денисенка, Ростислава Татомира

      

Про Захід