На Буковині лісівник на пасовищі знайшов унікальний природний артефакт (Фото)

Опубліковано:

“Тихе полювання” неподалік гірського села Розтоки Чернівецької області завершилося для головного спеціаліста Чернівецького ОУЛМГ Василя Гав'юка повним кошиком білих грибів та… унікальною знахідкою.

Чоловікові пощастило стати свідком “цвітіння” Псевдоколуса фузіформіса (Pseudocolus fusiformis), або Кальмарника веретеноподібного, який занесений до Червоної книги України як “рідкісний”, повідомляє “Букінфо”.

У неділю, 18 червня, він туманним ранком пішов по гриби у ліс поблизу рідного села Розтоки. А коли повертався додому раптом на полі, де багнистий грунт між місцинами Бучків і Плаїк, побачив у траві яскраво-червону квітку діаметром близько 15 см. Вона мала 5 пелюсток і виглядала казково. Знахідку лісівник зафіксував на мобільний телефон.

Та кому не показував фото – ніхто ніколи такого цвітк не бачив, навіть сільські старожили. А була це не просто квітка, а гриб-квітка, занесена до Червоної книги України.

Досі вважалося, що Кальмарник веретеноподібний зустрічається поодиноко і вкрай рідко лише на Львівщині і в Криму. В останній раз його бачили у жовтні 2005 року. 

Знімок Кальмарника, письмовий опис його і на диктофон Василь Гав'юк передав спеціалістам кафедри ботаніки і лісового господарства Чернівецького нацуніверситету.

Звідти цінну інформацію пообіцяли направити у комісію і наукову раду національної Червоної книги України.

Про Захід