Земельна реформа: уряд повинен схилити малих фермерів на свою сторону

Опубліковано:

Попит на землю виключно за рахунок фізичних осіб сформувати не вдасться, їх буде недостатньо.

На сьогодні питання земельної реформи активно дискутується. Міністерство аграрної політики та продовольства створило чергову робочу групу, яка повинна розробити концепцію про запуск обігу земель с/г призначення в Україні.

На сьогодні розроблено законопроект, який передбачає модель продажу “200 га в одні роки лише фізичним особам”.

Втім, останнім часом з боку Міністерства аграрної політики та продовольства звучать заяви про те, що ринок потрібно запускати з обов'язковим допуском юридичних осіб. Мова йде виключно про юридичних осіб – резидентів України.

Насправді, це критичний крок.

Допуск юридичних осіб до ринку землі матиме два позитивні наслідки.

Перший – юридичні особи створять додатковий попит. Очікується, що із відкриттям ринку сільськогосподарських земель пропозиція буде чималою – понад 2 млн га. Виключно за рахунок фізичних осіб попит сформувати не вдасться, їх буде недостатньо. Юридичні особи дозволять вирівняти ситуацію.

Другий наслідок полягає у тому, що уся ця земельна реформа потрібна для того, щоб відкрити можливості для залучення інвестицій, забезпечити фінансування у розвиток фінансового сектору. А без юридичних осіб це зробити неможливо. Ймовірність того, що банки почнуть кредитувати під купівлю землі виключно фізичних осію – досить мізерна, на рівні статистичної похибки.

На сьогодні реформу не підтримують лише малі фермери – великий та середній бізнес готовий пристосовуватися до гри за новими правилами.

Для того, щоб схилити малих фермерів на свій бік, уряду потрібно запропонувати їм певний бонус, наприклад, доступ до дешевих кредитів. Я очікую, що зрештою компроміс буде знайдено, але яким саме він буде – поки що рано говорити.

Олег Нів'євський, старший економіст проекту “Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні” Київської школи економіки.

VoxConnector, спеціально для “Про Заходу”

 

Про Захід