В Ужгороді влаштували шиття просто неба

Опубліковано:

Сьогодні, 17 червня, у центрі Ужгорода на площі Петефі місцеві майстрині влаштували шиття просто неба, передає УНН.

Таким чином, Ужгород долучився до міжнародної акції “Quilting in Public”, яку майстри печворку по всьому світові влаштовують кожну третю суботу червня.

“У нас є такий день — третя субота червня, коли майстрині печворку збираються й шиють на публіці, аби популяризувати цей вид рукоділля. Власне міжнародна акція так і називається “Quilting in Public”. І так як в Ужгороді немає такого широкого печворк-загалу, то я вирішила влаштувати вуличний майстер-клас. Радіємо з того, що нікого не налякав дощик і нам вдалося вже третій рік поспіль показати ужгородцям красу із клаптиків тканини і навчити всіх бажаючих печворку”, — розповіла УНН організатор заходу Ірина Лукашенко.

Втретє Ужгород разом з кількома іншими обласними центрами долучається до популярної міжнародної традиції. У 2015 році майстрині просто неба шили гольнички, у 2016-му І.Лукашенко вчила ужгородців шити клаптевого кота, а цьогоріч — виготовляти з клаптиків тканини курку.

Разом з учасниками акції “Quilting in Public” на площу Петефі вийшли майстри хендмейду, які на своєрідному торжку запропонували містянам придбати свої вироби, та волонтери руху підтримки закарпатських військових, які влаштували благодійний розпродаж та безпрограшну лотерею.

Виготовлені під час майстер-класу вироби учасники лишають собі на пам′ять про цьогорічну акцію, а клаптеву курочку, яка слугувала зразком для швачок, вирішили подарувати волонтерам.

Традиція подібних відкритих акцій народилася у 2005 році в США з ініціативи любительки в'язання Даніели Лендес, яка запропонувала своїм колегам залишити майстерні і винести своє хобі у парки, кафе, на галявини. Тоді акцію підтримали у 25 містах світу, а вже за два роки таких міст було понад 200. Згодом австрійські майстрині з печворку перехопили ініціативу, відтоді кожна третя субота червня відзначається як міжнародний день популяризації печворка.

Про Захід