У наступному році фінансовий ресурс місцевих бюджетів може зрости на 69 млрд грн

Опубліковано:

Кабмін схвалив Основні напрямки бюджетної політики на 2018 – 2020 роки, так звану бюджетну резолюцію, яка передбачає перехід на середньострокове бюджетне планування. Суть останнього полягає у тому, щоб розраховувати державний бюджет не на рік, як зараз, а на три роки наперед.

Новинка у тому, що для головних розпорядників бюджетних коштів будуть встановлені “стелі” – рівень максимально можливих видатків на рік. Фактично, такий підхід дозволить отримати трирічний агрегований на рівні видатків бюджет.

Детальне фінансово-економічне обґрунтування закладених у резолюції цифр та конкретні програми буде прописане безпосередньо у проекті державного бюджету на наступний рік.

Бюджетна резолюція передбачає, що подібні “стелі видатків” також будуть встановлені і для обласних державних адміністрацій.

За даними Мінфіну, в наступні три роки фінансовий ресурс місцевих бюджетів збільшиться. Так, якщо у 2018 році він складе 499 млрд грн (приріст проти 2017 +69 млрд грн), то у 2020-му – 533 млрд грн. Передбачається, що прогнозний обсяг доходів місцевих бюджетів також зросте з 248 млрд грн у 2018 році, до 284 млрд грн – у 2020-му.

Завдяки середньостроковому плануванню державного бюджету місцеві влади бачитимуть прогнозні показники відповідних субвенцій та дотацій з держбюджету, орієнтуватися на ці цифри у власних бюджетних планах.

Павло Кухта, заступник голови Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR).

Voxconnector, спеціально для Про Захід

Про Захід