У Сполучених Штатах померла легендарна “Гуцулка Ксеня” (Фото)

Опубліковано:
Відійшла у вічність парафіянка греко-католицької церкви св. Йосифа Обручника (Чикаго, США) Ксенія Бурачинська-Данилишин

Про сумну подію повідомим Ukrainian People.

Це та сама, справжня “Гуцулка Ксеня”, яка стала прототипом головної героїні легендарної української пісні. Дитинство та підліткові роки Ксенія провела у гуцульських Шешорах (нині це однойменнне село Косівського району на Івано-Франківщині).

Автором пісні є учитель з села Семиголів Сокільського району Львівської області Роман Савицький. Дата народження пісні – 1932 рік.

Свою літню відпустку Савицький проводив, як правило, у домі двоюрідної сестри Ірини Бурачинської, яка жила в селі Шешори на Косівщині. Сестра мала вродливу доньку Ксеню.

На одному з музичних вечорів у садибі Бурачинських 10-річну племінницю Савицького обрали “королевою” вечора. “Ксеня була дуже веселою і дотепною, кожному давала якісь доручення, а до свого дядька звернулася з проханням написати таку пісню, щоб уся Гуцульщина її співала! Незабаром така пісня була написана, а музику на прекрасні слова згодом написав Іван Недільський.

Після виїзду до Сполучених Штатів рідні місця Бурачинська-Данилишин змогла відвідати лише 1994 року. Там –  в гостях у родини Миколи Братівника, з яким вони часто гралися у дитинстві, – вона й розповіла про історію створення пісні. 

Про Захід