Як виплачувати доходи підприємцям, які зареєстровані в зоні тимчасово окупованих територій

Опубліковано:

Законом України від 23 березня 2017року № 1989-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні” (далі – Закон № 1989) були внесені зміни до підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Згідно з п.п. 38.9 п. 38 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” ПКУ під час нарахування (виплати) фізичним особам – підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов'язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія п. 177.8 ст. 177 ПКУ.

Відповідно до п. 177.8 ст. 177 ПКУ під час нарахування (виплати) фізичній особі-підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою-підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до п.п 14.1.195 та 14.1.122 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Згідно з п.п 168.1.1. п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ. Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, за ставкою, за ставкою 1,5% від об'єкта оподаткування.

Таким чином, обов'язок щодо нарахування, (утримання, сплати) податку на доходи фізичних осіб та військового збору при нарахуванні (виплаті) зазначеним у п.п. 38.9 п. 38 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” ПКУ фізичним особам – підприємцям доходу здійснення ними підприємницької діяльності, виникає у суб'єкта господарювання – самозайнятої особи, які мають статус податкових агентів.

ДФС у Закарпатській області

 

Про Захід