Жителі тимчасово окупованих територій та переселенці можуть оформити нові закордонні паспорти

Опубліковано:

У зв'язку із поширенням хибної інформації на тему оформленням закордонних біометричних паспортів та подальшого користування безвізовим режимом, ГО “Європа без бар'єрів” заявляє, що жителі тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщені осіби мають право на оформлення закордонних біометричних паспортів на загальних умовах, інформує Європа без бар'єрів.

Для оформлення закордонного біометричного паспорта необхідно подати:

  • паспорт громадянина України
  • індивідуальний податковий номер фізичної особи – платника податків
  • раніше видані закордонні паспорти
  • документ з відміткою банку про сплату адміністративного збору

При наявності діючого закордонного паспорту старого зразка, його можна залишити, адже громадянам України дозволено мати одразу два діючих закордонних паспорти.

Довідка переселенця та інші документи не вимагаються при оформленні закордонного біометричного паспорту. Однак, у зв'язку з ускладненим процесом ідентифікації осіб, що проживали або проживають на тимчасово окупованих територій, таким особам ми рекомендуємо подавати додаткові  документи, видані державними органами, наприклад, довідку переселенця, водійські права, тощо.

Причиною проблем з ідентифікацією осіб є недоступність картотек підрозділів ДМС на тимчасово окупованих територіях. Наразі, ідентифікація заявників здійснюється на підставі даних, отриманих з баз даних Єдиного державного демографічного реєстру або за даними, що містяться в картотеках територіального підрозділу ДМС, який видав паспорт громадянина України особі (Постанова КМУ №152 від 07.05.2014). Так як картотеки підрозділів ДМС на тимчасово окупованих територіях є недоступними – ідентифікація жителів ТОТ та ВПО здійснюється шляхом отримання інформації про особу з інших реєстрів МВС, Національної поліції, Мін'юсту та органів ДФС.

Якщо у результаті  перевірки буде виявлено, що  особа не є громадянином України або інформація надана заявником не підтвердиться через інформаційні системи, бази даних Реєстру, картотеки (наприклад, фото особи у паспорті та інших реєстрах не співпадають) підрозділом ДМС або ЦНАПом може бути винесено рішення про відмову в оформленні закордонного паспорту.

Рішення про відмову у видачі документа можна оскаржити в адміністративному порядку або в суді.

Голова Міграційної служби України Максим Соколюк на прес-брифінгу 18.05.2017 підтвердив, що юридична процедура оформлення паспорту – є однаковою для всіх громадян України. Однак, у зв'язку із захопленням Криму та проведенням АТО, відсутній доступ до паперових архівів і не всі громадян можна ідентифікувати, тобто видати паспорт.

Закордонний паспорт громадяни України можуть оформити у будь-якому відділенні Державної міграційної служби, відділеннях “Паспортний сервіс” та Центрах надання адміністративних послуг за наявності відповідного обладнання.  Вартість паспорту у державних установах складає 557,32 грн (за 20 робочих днів) та 810,32 грн (за 7 робочих днів).  В центрах “Паспортний сервіс” вартість оформлення закордонного паспорту складає 957,32 грн ( за 20 робочих днів) та 1210,32 грн (за 7 робочих днів).

 
Про Захід