Вигідніше, ніж депозит – все більше закарпатців встановлюють домашні сонячні електростанції, щоб економити на «комуналці» та заробляти на «зеленому тарифі»

Опубліковано:

Виноградівець Віталій Копча в кінці минулого року встановив на дахах своїх двох будинків сонячні панелі  і таким чином отримав можливість відмовитися і від електроенергії, яку постачає Закарпаттяобленерго, і від газового опалення.

Проект Віталія Копчі став одним з найбільших на Закарпатті для приватних домогосподарств. Загальна потужність панелей, які він встановив, – 60 Квт.

“В нашій державі немає стабільності. Зокрема немає її і в банківській системі. Ви самі бачите, яка ситуація, коли той чи інший банк в будь-який момент може збанкрутувати. Вибираючи, тримати гроші на депозиті в банку чи вкласти їх у сонячні панелі, я вибрав надійніший варіант. Крім того, вигода від встановлення панелей виходить більшою, ніж від відсотків по депозиту, які пропонують банки. Це те, що насамперед і спонукало мене встановити сонячні панелі”, – по-простому пояснює чоловік

Пан Віталій розказує, що вперше сонячні панелі на приватних будинках він побачив У Словаччині, де прожив понад 5 років: “Вже у той час, 1999-2006 роки, люди досить масово ставили сонячні панелі”. Він зацікавився цією темою ще в той період, а повернувшись додому врешті решт встановив приватну електростанції в себе.

” Не можу сказати, скільки точно отримую, продаючи електроенергію державі по зеленому тарифу, однак лише за рахунок того, що я не плачу за освітлення, вигода вже значна”, – зауважує наш співрозмовник.

Загалом, на думку нашого співрозмовника, щоб дійсно заробляти значні кошти на виробництві сонячної електроенергії, треба продавати державі її всю, не витрачаючи на власні потреби. Він прогнозує, що з часом, коли різниця між вартістю сонячної електроенергії порівняється з вартістю виробленої на традиційних електростанціях, стане вигідніше продавати її не державі, а, припустимо, своїм сусідам. Принаймні, каже, так вже багато хто робить у Словаччині, де електроенергія, яку продає держава, вже навіть дорожча. Зважаючи, що крім того є можливість взяти сонячні панелі в безвідсотковий кредит, вигода очевидна. Віталій Копча вважає, що у нас схожі умови сформуються орієнтовно до 2030 року.

Втім, продовжує він, побачивши його приклад, сонячними панелями зацікавилися у Виноградові вже зараз. Люди приходять до нього, цікавляться подробицями, розмірковують над вигодою. А дехто вже й сам встиг поставити панелі на своїх дахах.        

Це підтверджує і Юрій Маркович, директор товариства “Біотехнік”, яке спеціалізується на продажі та встановленні сонячних панелей, а також займається іншими видами енергозберігаючих технологій. За його словами, інтерес до альтернативних джерел енергії в області зростає, а нові умови, створені в країні, дозволяють розраховувати на ріст популярності відновлювальної енергетики.  

“Наша компанія створена в 2013 році і з того часу працює у напрямку, пов'язаному із альтернативною енергетикою. Ідея створення виникла в нашого засновника – угорської компанії “Ексім Сервіс”.

У них є хороший досвід із впровадження енергоефективних технологій, зокрема й пов'язаних із сонячною енергетикою, як у Євросоюзі, так і в інших країнах. Враховуючи їхній досвід, було прийнято рішення відкрити подібне підприємство і в Україні. Ми стали представниками європейських виробників обладнання.

Але, якщо в 2013 році, створюючи компанію “БіоТехнік”, ми планували в її рамках займатися різними напрямками альтернативної енергетики, то проаналізувавши перспективи розвитку “сонця”, як ми це називаємо на професійному жаргоні, вирішили  виокремити цей напрямок роботи в окрему юридичну структуру і зареєстрували у березні 2017р. компанію “ЕКСІМ СОЛАР”, що спеціалізується виключно на реалізації проектів сонячної енергетики”, – розказує Маркович.

Одна з найбільших перешкод у діяльності, за словами Юрія, це те, що  людям досить важко довести необхідність встановлення енергозберігаючого обладнання. “Навіть зараз, після суттєвого росту тарифів, ми спостерігаємо тенденцію, коли бізнесмен, який вкладає серйозні кошти у, наприклад, готельний чи ресторанний бізнес, психологічно не готовий витрачати кошти для енергозбереження чи енергоефективності. До прикладу, йому значно легше витратити кілька тисяч євро на особливу дорогу люстру, чи нове обладнання на кухню, меблі, ніж поставити сучасний “розумний” економний котел, який з часом вбереже значні гроші”.

 “Зараз ставити електричні панелі і продавати надлишок енергії стало вигідніше, ніж розміщувати гроші на банківському депозиті, – підтверджує Юрій слова нашого попереднього  співрозмовника. – Тут є гарантована законодавством оплата по зеленому тарифу. Закон діє до 2030 року. З нового року тариф становить 4,98 грн за один кіловат виробленої електроенергії. Таким він залишиться до грудня 2019 року. Якщо ви встановите панелі до цього терміну, значить до 2030 року гарантовано отримуватимете прибуток по тарифам, які діють до грудня 2019”.

Потенційні прибутки від встановлення сонячних панелей доволі просто підрахувати. Компанії, які займаються встановленням обладнання, самі допомагають клієнтам вичислити ймовірний заробіток.  “Програми, якими ми користуємося при розрахунку комерційної пропозиції для клієнта, фіксують та аналізують сонячну інсоляцію протягом останніх 10 років. Ми вбиваємо координати місця розташування об'єкта і програма вираховує, що за останні 10 років середньорічний виробіток сонячної електроенергії помісячно становить визначену кількість кіловат. В залежності від потужностей, програма розробляє орієнтовний виробіток електроенергії на цьому об'єкті. Відповідно, потенційний клієнт бачить, скільки його установка виробить електроенергії за рік із похибкою до 10%. Звідси він вираховує власне споживання електроенергії і множить на тариф, за яким залишки продаються. Оскільки Закарпаття має один з найкращих показників сонячної інсоляції (ми приблизно на одному рівні з південними областями України), окупність електростанції становитиме в середньому 6-7  років”.

З кожним роком кількість сонячних панелей у приватному  секторі зростає. На Закарпатті лише через “Біо Технік” сонячні панелі поставили близько 10 приватних власників. Всього ж по Україні станом на  сьогодні вже більше 1300 сімей фактично повністю забезпечують свої потреби в електроенергії завдяки енергії сонця та ще й щомісяця мають чималий заробіток.

Орієнтовна вартість обладнання, вже змонтованого на даху і підключеного до мережі, буде коливатися від 1000 до 1100 євро за один кіловат. 10-кіловатна станція обійдеться приблизно в 10500 євро. Орієнтовний термін окупності – 6-7 років. Але за цей період власник електростанції вже серйозно економитиме на оплаті комунальних послуг (електроенергії). Виробник гарантує, що за 25 років експлуатації панелі збережуться на 85%.

З труднощів, які виникають, продовжує Юрій, найбільшим є, напевно,  затримка за НКРЕП, яка ніяк не могла надати вартість техумов за підключення, що гальмувало весь процес, оскільки обленерго не знало, за яким тарифом взяти передплату за підключення приватної електростанції до мережі. Нарешті люди, які вже готові вкласти кошти, дочекались прийнятого рішення НКРЕКП (Постанова НКРЕКП №  442   від  30.03.2017р., оприлюднена 05.05.2017р. ), що покращить динаміку зростання кількості сонячних електростанцій у приватному секторі. Цього, на жаль, поки що не можна сказати про комерційний сектор. Багато хто з підприємців теж мають бажання будувати сонячні станції відносно невеликої потужності, але знову НКРЕКП затягує час з прийняттям рішення про вартість нестандартного приєднання.

А з новин, які простимулюють розвиток сонячної енергетики, безумовно ініціатива “Укргазбанку”, який цього року оголосив, що, вперше в Україні, надаватиме пільгові кредити на купівлю сонячних панелей (а також теплових насосів). Банк пропонує кредит під 0,01% річних на термін до 5 років. Максимальна сума кредиту – 1 мільйон гривень. Таких грошей вистачить приблизно на встановлення електростанції потужністю 30 кВт. Щоправда, “Укргазбанк” має ряд умов, в залежності від яких процентна ставка на кредит, а також сума, яку необхідно внести за обладнання та встановлення, може сильно різнитися. Докладніше всі умови можна вивчити на сайті “Укргазбанку”.  Якщо ви зацікавилися придбанням домашньої сонячної електростанції у кредит, радимо дуже ретельно вивчити всі умови, щоб уникнути неприємних сюрпризів.  

Держава (нагадаємо “Укргазбанк” майже повністю державний банк) стимулює встановлення сонячних панелей, даючи високий тариф та кредити не просто так. Приєднавшись до Енергетичного співтовариства. у 2010 році, Україна взяла на себе зобов'язання довести частку відновлювальної енергетики до 11% у 2020 році.

Роблячи відновлювальну енергетику доступнішою, уряд прагне виконати зобов'язання. Для населення ж це дає чудову можливість додаткового заробітку без особливих зусиль, а крім того внести свою лепту в енергонезалежність батьківщини.

Зрештою, це дає результат. Лише за перший квартал 2017 року 200 українських родин встановили в себе сонячні панелі. За даними моніторингу Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України з початку року кількість сонячних панелей, які встановили приватні домогосподарства, зросла на 18%, а їхня загальна потужність – на 20%.  Загальна потужність встановлених в 2017 панелей –  3,4 МВт.

“Ми вчергове переконуємося у дієвості розробленого спільно з Держенергоефективності Закону України №514-VIII від 04.06.2015 року. Він став потужним стимулом для родин долучатися до альтернативних джерел енергії. З початку дії цього Закону попит на “сонячну” електроенергію щоквартально зростав на 40-50%, а інколи й на 70%. На сьогодні вже більше 1300 сімей фактично повністю забезпечують свої потреби в електроенергії завдяки енергії сонця та ще й щомісяця мають чималий заробіток”, – прокоментував Голова Агентства”, – цитує Голову Держенергоефективності Сергія Савчука офіційний сайт Держенергоефективності.

Про Захід 

Про Захід