Для підтримки регіональних ЗМІ з бюджету Закарпаття торік виділено 675 тисяч гривень

Опубліковано:

На розгляд сьомої сесії облради вноситься проект рішення “Про хід виконання Програми підтримки засобів масової інформації та розвитку інформаційної галузі на 2015 – 2017 роки”.

У пояснювальній записці зазначається, що координація виконання заходів, пов'язаних із реалізацією Програми підтримки засобів масової інформації та розвитку інформаційної галузі на 2015 – 2017 роки, покладається на департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

Для впровадження інформаційної державної політики на регіональному рівні, підвищення повноти та оперативності інформування територіальних громад області про діяльність місцевих органів влади з актуальних питань соціально-економічного та суспільно-політичного життя області та країни, підвищення рівня інформування громад та висвітлення діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування створення сприятливих умов для розвитку діяльності ЗМІ департаментом проводяться різноманітні за формою інформаційні заходи, надається всіляка організаційно-методична допомога журналістам.

Зважаючи на те, що ряд заходів, спільних із обласною радою, (організація та проведення конкурсу журналістської майстерності, зустрічі керівництва області з редакторами та власниками всеукраїнських (що виходять на території Закарпаття), обласних, регіональних та Інтернет-ЗМІ, урочистостей до професійних свят – Дня журналіста України та Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку) не лише в частині організації та проведення, а й в частині фінансування узяла на себе облдержадміністрація й, відповідно, на це передбачила кошти.

Кошти, передбачені на реалізацію заходів Програми, використовувалися на інформування громади про діяльність органів державної виконавчої влади в області, реалізацію соціально-економічних, адміністративних та політичних реформ, що втілюються на території області тощо. Інформування громадськості здійснювалося за посередництвом засобів електронних ЗМІ (радіо та телебачення) – 133,1 тис. грн, через обласні друковані видання – 355 тис. грн. Передбачалися кошти й на проведення інших медіа-заходів – 240 тис.грн. Загальний передбачений обсяг фінансування Програми на 2016 рік склав 750,00 тис.грн.

Упродовж 2016 року заходи Програми фактично профінансовано на суму 675,1 тис. гривень стільки ж і освоєно. Зокрема, редакції газети “Новини Закарпаття”, засновниками якої є органи виконавчої влади та місцевого самоврядування – 355,0 тис.грн; висвітлення діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування телебаченням і радіомовленням – 133,1 тис.грн; відзначення Дня журналіста України, у т.ч. обласні премії імені Михайла Бабидорича та Василя Ґренджі – Донського в галузі журналістики-45,0 тис.грн; відзначення Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку- 25,0 тис.грн; XVІІІ міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для нацменшин „Мій рідний край” – 80,0 тис.грн; засідання за круглим столом „Реформування комунальних засобів масової інформації: практична площина”-15,0 тис.грн; засідання за круглим столом „Свобода слова та інформації у контексті реалізації реформування друкованих засобів масової інформації “-10,0 грн; обласній організації Національної спілки журналістів України -12,0 тис.грн.  

Тож, “Новини Закарпаття” розмістило на своїх сторінках з ключових питань  – 370 публікацій; телебачення і радіомовлення присвятило 136,94 хв; на відзначення Дня журналіста  було запрошено  195 осіб;  на відзначення Дня працівників радіо, телебачення та зв'язку – 90 осіб; на Міжнародний фестиваль “Мій рідний край” – 390 осіб  і т.д.  

Як зазначають розробники проекту рішення, реалізація пріоритетних завдань Програми сприяє розбудові якісного інформаційного простору та створенню належних умов для висвітлення у засобах масової інформації соціально-економічного життя області, діяльності органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, побудови громадянського суспільства, культурного і спортивного життя області; проведення заходів: конференцій, засідань за круглим столом, брифінгів, прес-турів, фестивалів, виставок, соціологічних та наукових досліджень, моніторингу засобів масової інформації, конкурсів серед засобів масової інформації на кращі публікації; лауреатам обласних премій у галузі журналістики до ювілеїв газет, радіо і телебачення, професійних свят журналістів; працівників радіо і телебачення; інформаційні матеріали.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід