Ужгород розглядають на участь в українсько-німецькому проекті (Фото)

Опубліковано:

Ужгород – серед 5 міст, разом із Миколаєвом, Одесою, Києвом та Львовом, які розглядаються на участь у спільному українсько-німецькому проекті “Національна політика міського розвитку”.

Про його особливості напередодні йшлося на зустрічі Ужгородського міського голови Богдана Андріїва, в.о. заступника міського голови Ігоря Фартушка, головного архітектора міста Олега Боршовського, радника міського голови на громадських засадах Маріанни Собран, заступника начальника управління економіки та стратегічного планування міськради Василя Цапа з німецькими та українськими партнерами – уповноваженим представником Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та ядерної безпеки Німеччини (ВМUВ) Томасом Хаберландом, консультантом проекту від Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ ) Іріс Гляйхман, радником проекту Тетяною Коломієць, експертом із міського розвитку Владиславом Тимінським. На зустрічі був присутній також координатор співпраці з Ужгородом від нашого німецького міста-побратима Дармштадт Мартін Ройтер.

 Гості розповіли, що планується налагодження співпраці між трьома українськими та трьома німецькими містами, які відберуть для участі у розрахованому на 3 роки проекті “Національна політика міського розвитку” і будуть обмінюватися досвідом планування та реалізації ініціатив інтегрованого міського розвитку.

Представник німецького міністерства Томас Хаберланд наголошував, що всі проекти, досвідом яких будуть обмінюватися українські та німецькі міста, повинні бути спрямовані не на лінійне вирішення якогось напрямку, а виходити зі стратегічного розуміння розвитку міста. До участі, крім місцевої адміністрації, обов'язково залучаються громадські діячі, організації, науковці. Також напрацьовані на локальному рівні практики потім можуть бути адаптовані до застосування в національному масштабі, можливо, прийняття законодавчих чи нормативних нововведень.

При реалізації проектів спиратимуться на принципи Лейпцизької Хартії “Міста Європи на шляху сталого розвитку”, прийнятої в 2007 році і підтриманої 32 країнами, зокрема і нашою державою.

Головний архітектор Ужгорода Олега Боршовський наголосив, що Ужгород – найменший і найзахідніший обласний центр, тут є чималий досвід реалізації проектів, насамперед із європейськими партнерами, є пропозиції розвивати туризм, а це і гастрономічний, і культурний, і спортивний обмін, створення технологічних, інвестиційних парків тощо. Наприклад, у Львові за сприяння GIZ реалізували напрацювання вимог до вивісок, реклами. Вирішення схожих проблем потребує й Ужгород, а також, скажімо, оновлення історико-архітектурного комплексу центру міста або ж концептуальне бачення використання малих архітектурних форм чи концепції зеленого простору міста – з урахуванням не лише парків, скверів, а всіх насаджень, включаючи міжквартальні, прибудинкові території.

В.о. заступника міського голови Ігор Фартушок підсумував зустріч: протягом тижня Ужгородська міська рада представить партнерам із ВМUВ та GIZ кілька проектів, які могли б бути цікавими для обміну досвідом із німецькими містами, а пропонуються Лейпциг, Франкфурт-на-Майні, Нюрнберг, а, зокрема, для співпраці з Ужгородом схожий за кількістю населення Оснабрюк.

 
Прес-служба Ужгородської міської ради
 
Про Захід