Сотні стародруків на десятки мільйонів доларів зникли з Львівської галереї мистецтв

Опубліковано:

За результатами звірки фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького виявлено зникнення близько 500 стародруків. Про це сьогодні, 12 травня, повідомив генеральний директор галереї Тарас Возняк.

Фото – Олена Ляхович, Гал-інфо.

Він зазначив, що на сьогодні практично майже всі підрозділи Львівської національної галереї мистецтв перевірені, інформує “Гал-інфо”.

“Зараз триває перевірка у запасниках в Олеському замку та звірка на вул. Стефаника, 3 в підвалах старого будинку галереї. Тут ще результатів не маємо. Усі інші підрозділи перевірені. Завершилася остаточно звірка в Музеї мистецтва староукраїнської книги. Маємо усі акти. За результатами перевірки 223 стародруки відсутні. Також відсутні 144 цінні книги ХІХ ст. Ще по багатьох позиціях інших фондових груп (графіка, гравюра) також недорахувалися інвентаризаційних позицій. Загалом десь 500 об'єктів відсутні. Такого ще в українському музейництві не було”, – сказав Тарас Возняк.

Він наголосив, що ще 4 січня правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

На запитання як з галереї могла зникнути така кількість стародруків Тарас Возняк сказав: “Це треба запитувати у попереднього керівництва галереї. Може вонто пояснять, як зникло півтисячі книг”.

Також він спростував інформацію про те, що стародруки вже знайшли.

“Якщо хтось знає, де вони є, то я рекомендую цим людям звернутися чи здатися національній поліції і сказати, де вони”, – сказав Тарас Возняк.

Нагадаємо, що на початку року у Львівській галереї мистецтв повідомили про зникнення 95 унікальних стародруків і двох мансускрипитів. Їхню вартість на чорному ринку оцінюють у 10-ки мільйонів доларів.

Нагадаємо також, що звірку фондів розпочав новий генеральний директор Галереї мистецтв Тарас Возняк. До нього Галерею очолювала Лариса Разінкова-Возницька.

Серед зниклих стародруків – “Требник” ХVІ ст. та “Анфологіон” 1628 року. Також виявили зникнення одного з видань “Апостола” Івана Федорова.

В коментарі Гал-інфо речниця ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська повідомила, що за фактом відкрито кримінальне провадження. Зараз проводяться слідчі дії. Наразі правоохоронці з'ясовують всі обставини, триває досудове розслідування.

Про Захід