Ужгородський хенд-мейд: м’які книжечки від Каріни Вашкеби (фото)

Опубліковано:

Трохи більше року тому молода мама з Ужгорода Каріна Вашкеба почала шити м'які розвивальні книжки для дітей. Так з'явилася її власна марка під назвою “Quiet book”, під якою дітвора отримує з рук майстрині унікальні розвивальні книжечки-іграшки. “Quiet book” перекладається з англійської, як “тиха книга”. Чому тиха? Та тому, що діти, поки граються нею, сидять тихо-тихо. Так Каріна Вашкеба підкреслює, що її вироби малечі справді цікаві.

У Каріни та її чоловіка теж підростають двійко малих дітей. Саме для молодшої донечки ужгородка вирішила більше року тому спробувати пошити м'яку розвивальну книжечку. Ідею Каріна знайшла в Інтернеті, матеріали взяла найпростіші, які знайшла удома, а уміння шити в неї і так було, адже за освітою вона – інженер-технолог швейного виробництва.

Ідея книжки полягала у тому, щоб дитина навчалася, навіть не помічаючи цього. Всі елементи виконані з дотриманням популярної серед молодих матусь методики Монтессорі. Каріна на прикладі своїх дітей знала, що кожному маляті хочеться витягти або вирвати з улюбленої книжечки зображення героя, погратися з ним. Тому герої її книжок стали “вільними”. Вони кріпляться до основи книжки з допомогою якогось елементу: ґудзика, кнопки, липучки, гачка, магнітної кнопки, “блискавки”. Дитина може витягти героя з книжечки, може поставити його на інше місце, може погратися ним у пальчиковий театр. Між тим, велика кількість різних кріплень розвивають дрібну моторику маляти, терпеливість, уважність тощо.

Таку книжку можна давати дитині вже з 6-7-місячного віку. Не біда, якщо спершу маля не розбереться, що там потрібно з нею робити, і просто гризтиме її. Далі ж про ігру-заняття з дитиною повинні подбати батьки. Саме вони мають показати, як знімати і кріпити деталі, куди саме їх потрібно кріпити, як гратися у пальчиковий театр тощо. Для того, аби діткам книжечки подобалися, Каріна Вашкеба робить їх веселими і кольоровими. Але при цьому застосовує таку хитрість: фон сторінки завжди має м'який відтінок, аби діти не відволікалися на строкатість і могли зосередитися на завданні.

Як же з'являються на світ ці чудові вироби? Каріна розповідає, що все починається з вибору матеріалів. Тканину вона закупляє лише дуже якісну: міцну і таку, що не линяє. Бавовну замовляє у США, фетр – у Кореї. Коли тканини приїжджають, майстриня обов'язково їх пере вручну з використанням дитячого мила. Далі ж починає шити. Зазвичай клієнти самі обирають тематику майбутньої книжки, Каріна ж мусить уподобання дитини перенести у її нову книжечку. Вона вже робила і книжку для малого моряка, і фантазувала на тему ферми, і автобани з машинками шила, і “Колобка” обігрувала.

Зазвичай кожна книжка має шість сторінок і 21 знімний елемент. Більшість із знімних елементів Каріна шиє вручну, тому виготовлення кожної книжечки займає у неї досить багато часу – більше двох тижнів. Власне, і працювати майстриня може лише тоді, коли їй дозволяють діти, тобто, вночі. Але Каріна готова йти на такі жертви, бо творчий процес створення розумної книжки їй неабияк подобається. Каже: сідає працювати лише тоді, коли має натхнення, інакше нічого не виходить.

Коли всі елементи готові, можна приступати до збору сторінки. Кожен листок Каріна ущільнює дублерином (його ж використовують для ущільнення комірців у чоловічих сорочках) та додає для м'якості синтепон. Далі листок обшивається тканиною, причому Каріна намагається зробити шов максимально міцним, аби книжка прослужила довго навіть тим дітям, котрі вкрай необмежено поводяться зі своїми іграшками і речами. Після збору сторінок виріб фактично готовий.

Кожна виготовлена Каріною Вашкебою книжка є унікальною, навіть, якщо їй замовляють скопіювати сторінку з попереднього замовлення, майстриня робить її трохи іншою. Оскільки виготовлення кожного виробу є дорогим і тривалим, книжечки “Quiet book” виготовляються тільки під замовлення. Майстриня розповідає, що клієнти шукають її частіше за все через сторінку у соцмережі “Facebook”. Щойно виставляє фото нового готового виробу на свою сторінку – одразу, як правило, отримує нове замовлення. Не всі, хто цікавиться, зізнається, готові придбати книжечку від Каріни, адже вартість лише однієї сторіночки  коливається в межах 150-200 гривень. Але майстрині багато замовлень і не потрібно, поки що, виховуючи малих дітей, вона намагається встигнути виконати ті замовлення, які є.

Найдалі з Ужгорода книжечка Каріни поїхала до маленького хлопчика в Туреччину. А частіше за все надходять замовлення зі Львова та рідного Закарпаття. Пік же замовлень припав на минулорічне свято Миколая – тоді бажаючих придбати розумну книжечку “Quiet book” було стільки, що Каріні навіть довелося відмовитися від кількох замовлень, а інші мусила шити ночами аж до ранку.

Історія молодої мами Каріни Вашкеби ще раз доводить, що, маючи талант та натхнення, улюблене хобі можна легко перетворити на хай і маленький, але прибутковий бізнес. Наразі майстриня ще не вирішила, що робитиме зі своїм підробітком, коли вийде з декретної відпустки. Та, можливо, таки наважиться шити свої книжечки для всього світу, тим більше, що попит на міжнародних спеціалізованих хенд-мейд сайтах на такого роду ручні вироби нині є дуже високим.

Тетяна Літераті, “Про Захід”

Про Захід