Гуцульса столиця стане центром об'єднаної громади

Опубліковано:

Столиця легендарної Гуцульської республіки  (листопад 1918 –  червень 1919), селище Ясіня є одним з найколоритніших містечок.  Тут народилися і зростали славні сини Закарпаття – президент Гуцульської республіки і міністр господарства та оборони Карпатської України Степан Клочурак, брати Климпуші, О.Борканюк, Д.Бандусяк та багато інших видатних громадських і культурних особистостей краю. У процесі децентралізаційної реформи в Україні гірське Ясіня має постати як центр об'єднаної 15-ти тисячної територіальної громади, до якої належатимуть сусідні села Лазещина, Чорна Тиса і Стебний.

Сьогодні працьовиті й підприємливі жителі селища успішно розвивають різнофункціональний туристичний і торгівельний бізнес, деревообробку, надають транспортні послуги. Вони платять податки до державної скарбниці, отримуючи взамін субвенції та дотації, яких на повноцінний розвиток селища явно не вистачає. Кардинально змінити ситуацію з наповненням місцевого бюджету, отримати омріяні кошти на давно очікувані ремонти об'єктів соціальної сфери, прокладання доріг та розвиток інфраструктури місцева влада можна лише за умов створення об'єднаної територіальної громади, яка формує власний бюджет на принципово нових, ухвалених парламентом засадах. Про це йшла мова під час інфопункту, проведеного в Ясінях консультантами Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України у день відкриття фестивалю “Гуцульська родина-2017”.

Виконавчий директор ЗРВ АМУ І.Ревтій, консультанти О.Лукша, Ю.Траньович та П.Рябоконь, координатор Центру розвитку місцевого самоврядування у Закарпатській області І. Дем'янчук розповідали жителям селища про організаційні засади створення ОТГ на принципах добровільності, залучення до цієї роботи жителів сусідніх сіл, особливостях формування бюджету та його використання в громадах, переваги, які отримують ОТГ при вирішенні назрілих соціальних і земельних питань, отримання субвенцій з держбюджету та податку на доходи фізичних осіб, коштів з ДФРР на розвиток інфраструктури, формування виконавчих структур ОТГ, вибори сільських старост та інше.

Учасники інфопункту взяли участь у церемонії відкриття фестивалю “Гуцульська родина-2017”. Вони піднялася крутими схилами до металевої композиції “Ясіня – серце Карпат”, де відбувалися торжества за участі сотень мешканців селища та сусідніх сіл, гостей з Рахова, Ужгорода, Івано-Франківська та інших міст. Відкриваючи фест селищний голова Ясіня Едуард Зелінський запросив до імпровізованої трибуни колег – голів сільрад сусідніх сіл, з якими дуже скоро, очевидно, доведеться готувати та реалізовувати спільні плани по динамічному розвитку своїх живописних та, водночас,  покинутих на виживання населених пунктів.

Закарпатське РВ АМУ

 

Про Захід