Тренування, харчування і тибетський чай: як закарпатці худнуть на 40 кг

Опубліковано:

Скинути зайві кілограми – завдання, яке ставить собі величезна кількість людей перед сезоном “літнього одягу”. А квітень-травень у закарпатців є періодом масового схуднення, або ж бурхливого обговорення таких перспектив.   

“Про Захід” не зміг залишитися осторонь такої актуальної теми і вирішив розпитати закарпатців, хто як худне і що треба робити, аби бути не тільки гарним, але й найголовніше – здоровим. Вчені вважають, що саме зайва вага є причиною великої кількості захворювань, це доводить й чимало досліджень. Але при цьому лікарі застерігають і про небезпеку різких і не зовсім правильних схуднень, а подекуди і про ледь не маніакальне бажання бути схожим на дівчину чи хлопця з обкладинки “відфотошопленого” глянцю.  Тому, якщо ви вирішили позбутися зайвої ваги, перш за все треба проконсультуватися з лікарем, перевірити всі системи свого організму, правильний раціон вам допоможе скласти дієтолог, а тренер підбере оптимальні фізичні навантаження. Тільки так можна схуднути правильно, без шкоди для організму і втримувати результат.

Серед закарпатців, які вдало худнуть, є як підлітки так і пенсіонери

Про це “Про Заходу” розповів тренер Роман Дорофеєв. В спорті він вже 10 років, тренувальною діяльністю з яких займається чотири. ” За весь час роботи через мене прийшло чи мало людей, від 14-ти річних підлітків до 65-ти  річних жінок. У всіх свої бажання і наміри. Одним з найпопулярніших звичайно ж є схуднення, оскільки надмірна вага веде за собою ряд різних захворювань і малий коефіцієнт продуктивності протягом дня. Ми живемо в період достатку продуктів: магазини, супермаркети на кожному кроці, але з цією тенденцією з'явилося багато шкідливих товарів,  які призводять до зайвої ваги. Закарпаття не виняток і у нас є ряд страв і продуктів які потрібно замінити або позбутися в період схуднення”.

Перша порада тренера тим, хто хоче позбутися зайвої ваги –  відмовитися від цукру і всіх продуктів де він є (цукерки, тістечка, газованої води, повидла).  Далі під заборону потрапляють продукти з білого борошна, ну і звичайно маргарин, він є трансжиром, який важко перетравлюється організмом.

Що їсти, аби схуднути?

Тренер радить надати перевагу нежирним продуктам, таким як курятина, нежирна риба, творог не більше 5% жирності, телятина, яйця.

“Старатися їсти 3-4 рази на день з перервами у 3-4 години між прийомами, робити перекуси фруктами або салатами. Треба пам'ятати що зловживати фруктами на дієті теж не варто,  їсти не більше порції в день, це приблизно 200 грам (1 яблуко, 1 банан в день). Перше, що я говорю своєму клієнтові, який приходить з ціллю схуднути, це те, щоб він перестав їсти за 3-4 години до сну, оскільки наш організм витрачає 60 відсотків всієї енергії в стані спокою. Потрібно вживати багато овочів оскільки вони багаті клітковиною яка допомагає травленню, але перевагу надавати тим, які ростуть над землею: всі види капусти, перець, огірки, помідори, квасоля, зелень. Складні вуглеводи повинні надходити здебільшого в першій половинні дня крупи (гречка, рис, вівсянка), макарони лише з борошна грубого помолу.  На вечерю краще за все підходять нежирні молочні продукти, легкі салати. Протягом дня голод повинен відчуватися, а аткож за 1-2  години до сну” – коментує тренер.

Чому важливий пульс?

Щодо тренувань, одним із основних принципів спалювання жиру, є пульс на рівні від 120 – 140 ударів. Досягнути цього можна завдяки кардіовправам (ходьба, повільний біг, скакалка, велосипед) або ж кругові заняття в тренажерному залі чи вдома.

“Займатися слід 3-4 рази на тиждень спочатку в домашніх  умовах від 15 до 30-ти хвилин, і в тренажерному залі до однієї години. Ключову роль грає тренер, рекомендую займатися під наглядом кваліфікованого спеціаліста, або ж за допомогою консультацій. Тренер послужить і мотиватором, і контролером ваших результатів ” – зазначив Роман.

Також тренер радить відмовитися від алкоголю, допустимі тільки 50 грам сухого вина не частіше одного разу на тиждень. Ну і не забувайте, що переїдання  – це шкідливо для здоров'я, але якщо вже не вдалося уникнути застілля, то допоможуть подолати наслідки розвантажувальні дні на салатах і фруктах.

Наше тіло здатне на все,  головне переконати в цьому наш мозок

А правильно поставлена мета завжди буде досягнута. У цьому переконана ужгородка Катя, дівчина позбулася зайвих 26 кілограмів за 6  місяців.  “Змотивувало змінитись фото,  коли побачила себе то не повірила,  що то я.  Одразу ж пішла в спортзал. Пізніше до занять підключила правильне харчування.  Важко перших три тижні. Далі навіть не тягне на солодке чи інші некорисні речі. Були моменти коли все набридало,  не було сил і бажання,  але мій тренер стимулював і завжди допомагав.  Дуже багато завдяки йому.  Після досягнення мети навіть думки не було припиняти займатись спортом,  чи знов почати їсти все підряд. Набрид спортзал?  Пілон,  тай бо,  пілатес,  заняття  trx,  сайкл…. Різноманіття вистачає. І завжди цікаво, і з результатом.  Тепер це невід'ємна частина мого життя.  А щодо порад… Наше тіло здатне на все,  головне переконати в цьому наш мозок,  не ставити собі рамок,  не вигадувати відмазки  і вірити в себе.  Наші результати – найголовніший стимул,  щоб не зупинятись,  а йти далі.  І нема таких людей,  які б не змогли,  є просто недостатньо мотивовані” – поділилася з Про Заходом своєю історією ужгородка.

Схожої думки і багато інших закарпатців, у соціальних мережах вони активно діляться досвідом, як схуднути і тримати вагу, просто переглянувши свій раціон і зробивши спорт – частиною життя. А тим, хто займатися і пітніти не любить, радять спробувати бодіфлекс. Так ужгородка Ольга, виконуючи дихальні вправи, позбулася зайвих 12 кілограмів. Ще один чудовий метод тримати себе у формі – займатися йогою.

Тибетський чай, фітнес і правильне харчування – мінус 40 кг

Такого вражаючого результату за 8 місяців вдалося досягти ужгородці  Руслані Курах. Дівчина попереджає, що такий метод схуднення дозволений далеко не всім, адже має багато протипоказань, і випробувати його можна тільки після ретельного медичного обстеження.

“Мій результат –  40 кг за 8 місяців. Пила спочатку тибетський збір (ромашка, звіробій, березові почки, безсмертник), що діє, як сечогінний, має протипоказання, багато пила рідини, в основному воду. Коли пішов різкий спад ваги, як очистила організм цими травами, пропивши курс (4 тижні), почала вже фізичні навантаження (до того бігала по рівній поверхні, була задишка, ніби з міхом на плечах): присідала, качала прес підіймаючи ноги, бігала вгору-вниз сходами, збільшуючи кількість заходів, віджималася від стіни, піднімала пляшки з водою, носила малу, багато гуляла, влаштовувала раз на місяць розвантажувальні дні “грейпфрут і чорний хліб з маслом, або гречка-кефір. Також практикувала обертання плівкою, далі вже дізналася, що це шкідливо для організму. Важливо: відмовилася від перекусів (насіння, тощо), їла чітко по графіку з першим, другим, тільки зменшеними порціями, після 7 вечора – тепле молоко, якщо було відчуття голоду. Для шкіри використовувала олію Джонсонс, кавовий скраб, обліпихову олію, аби не було розтягнень, приймала кальцій, магнеБ6, пила кисіль з насіння льону” – розповіла “Про Заходу” Руслана. Дівчина тим, хто прагне схуднути, радить обирати те, де менше примусу. 

Тим часом усе частіше на сполох б'ють психологи, зазначаючи, що серед тих, хто худне, великий відсоток тих, хто не переймається здоровям, а віддає данину моді. Також неабиякий тиск на собі відчувають люди з надмірною вагою, часто їх звинувачують у лінощах чи переїданні. Натомість головний секрет успіху – любити своє тіло таким, яким створила його природа і тримати ту форму, у якій комфортно жити і насолоджуватися життям.  Тому ми бажаємо усім бути здоровими і досягати покладених перед собою цілей.

Вікторія Жуйко, “Про Захід”

Про Захід