Делегація Закарпаття представила спільний українсько-словацький проект у місті Кошице

Опубліковано:

У вівторок, 25 квітня, заступник голови Закарпатської облради Петро Грицик взяв участь у відкритті міжнародної конференції, що відбулася у м.Кошице (Словаччина). В її роботі також взяли: директор Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Михайло Данканич, депутат Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, керівництво структурних підрозділів ОДА та виконавчого апарату облради, Ужгородської міськради, представники мас-медіа телеканалу “Тиса-1”.

Темою конференції стало важливе питання: “Нові підходи до планування в світлі готовності для місцевих впливів глобальних загроз”. Під час заходу представлено результати, розроблені у співпраці словацьких та українських фахівців в галузі планування і суміжних сферах в області обліку глобальних загроз зі значним місцевим впливом в спільних SK-UA прикордонних планувальних процесах.

Зазначалося, що міжнародна конференція націлена на тих, хто активно бере участь у плануванні або реалізації планів у Східній Словаччині та Закарпатській області та фахівців, які зацікавлені в інноваційному підході до регіонального та місцевого планування.

У своєму виступі Петро Грицик привітав від імені голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса та депутатського корпусу всіх присутніх представників Кошицького та Пряшівського самоврядних країв, Карпатського інституту розвитку м.Кошице, Кошицького технічного університету, Норвезького інституту містобудування та регіональних досліджень, Агентства підтримки регіонального розвитку м.Кошице.

– Співпраця Закарпаття із Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями довготривала і з часом збагачується новими прогресивними формами. Вона ґрунтується на давніх зв'язках українського і словацького народів. Сьогодні ж ми маємо чергову нагоду зустрітися. Зустрітися на заключній конференції спільного важливого проекту. Маємо гарну нагоду ознайомитися з напрацюваннями досвідчених науковців та фахівців, з результатами потужного проекту, реалізувати який вдалося зі словацькими партнерами з допомогою Норвезького інституту міських і регіональних досліджень, Університету прикладних наук, Осло і Акерсхус, комуни Сер-Варангер та завдяки фінансовій підтримці державного бюджету Словацької Республіки і Норвезького фінансового механізму. За що висловлюю глибоку вдячність, – мовив Петро Грицик.

Він також розповів про результативність проекту, який без перебільшення став стратегічно важливим.  Його напрацювання послужили розширенню ділових, партнерських відносин між нашими регіонами. А також стали вагомим внеском у розбудову традиційних двосторонніх соціально-економічних зв'язків між Україною та Словаччиною. Посадовець впевнений, що вони і надалі сприятимуть результативному українсько-словацькому співробітництву, сталому розвитку наших територій, виробленню якісно нової політики та механізму планування і впровадження сталого розвитку на місцевому рівні.

“Щиро вдячний словацьким партнерам за довіру і допомогу”, – підкреслив заступник голови облради П.Грицик.

Як розповів директор Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Михайло Данканич, у ході реалізації проекту розроблено 5 важливих документів, котрі покликані оптимізувати українсько-словацьке співробітництво. Це, зокрема: прикордонне співробітництво в галузі планування; платформа для співпраці фахівців, професійних установ і громадськості; аналіз проектної області з точки зору забезпечення стійкості / вразливості / адаптаційної здатності; стратегія адаптації до зміни клімату; адаптивна методологія планування протистояння глобальним загрозам.

Відтак було представлено спільний проект: “Ув'язка та інноваційний підхід до планування розвитку транскордонного словацько-українського регіону. Мета цього проекту – тісне співробітництво в транскордонному регіоні,  запровадження спільного інноваційного процесу планування, аби подолати соціально-економічні та екологічні загрози, а також використання потенціалу для місцевого економічного розвитку.

“Вироблена стратегія створить умови для покращення ефективного використання внутрішнього потенціалу прикордонних регіонів Словаччини та Закарпаття”, – констатував Михайло Данканич.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід