В угорському університеті відкрили кафедру української мови та культури

Опубліковано:

У вівторок (25.04) в університеті м.Ніредьгаза (Угорщина) в урочистій обстановці відкрили кафедру української мови та культури, яка працюватиме в рамках Інституту славістики. Як зазначив присутній на події уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежа, ініціював відкриття кафедри особисто прем'єр-міністр країни Віктор Орбан. “Оскільки угорська мова викладається в Україні, українська мова так само має викладатися в Угорщині”, – зазначив І.Грежа в своїй вітальній промові.

Кафедра української та русинської філології працювала в університеті Ніредьгази з 1992 року. Її незмінним керівником був професор-славіст Іштван Удворі, котрий залишався на цій посаді аж до своєї смерті в 2005 році. Згодом у процесі реорганізації та переходу університету на Болонську систему вищої освіти українське відділення було закрито. Теперішнє відкриття кафедри поєднали із встановленням на фасаді будівлі університету меморіальної дошки І.Удворі, вшанувати пам'ять котрого прийшли офіційні представники уряду Угорщини, Консульства України в Ніредьгазі, народний депутат України Василь Брензович, керівництво мерії міста, представники українського національного самоврядування в Ніредьгазі, а також учені та науковці університету.

Кафедра вже має керівника – це доктор філософії Вікторія Штефуца, котра народилася на Закарпатті в м.Хуст і ще в дитячому віці разом із батьками переїхала до Угорщини. Головні завдання новоствореної структурної одиниці університету – науково-дослідницька діяльність, навчання студентів, художній переклад творів угорської та української літератури, розвиток і поглиблення двомовних зав'язків.

Про Захід