Організацій роботодавців «Закарпаття» підтвердило свою репрезентативність

Опубліковано:

Рішенням Комісії Національної служби посередництва і примирення в Закарпатській області №005/17-07 від 12 квітня 2017 р. Обласне об'єднання організацій роботодавців “Закарпаття” визнано таким, що відповідає всім критеріям репрезентативності на територіальному рівні.

На підставі рішення Комісії НСПП, Об'єднанню видано Свідоцтво про відповідність критеріям репрезентативності.

Згідно з Висновком комісії, питома вага кількості працівників підприємств, що входять до складу ОООРЗ нараховує 39 090 осіб, що становить 7,5% від загальної кількості (519 300 осіб) зайнятого населення в Закарпатській області.

Статус репрезентативної організації дає право ОООРЗ виступати в ролі повноправної сторони соціального діалогу на територіальному рівні.

Таким чином, наразі Обласне об'єднання організацій роботодавців “Закарпаття” залишається єдиною неурядовою організацією на Закарпатті, що має право брати участь у колективних переговорах з укладення територіальних угод. Також завдяки статусу репрезентативної організації, ОООРЗ може делегувати своїх представників до органів соціального діалогу (профспілки, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування).

Нагадаємо, Обласне об'єднання організацій роботодавців “Закарпаття” – єдина неурядова організація регіону, якій законом надано право впливати на прийняття владних рішень. На сьогодні організація вже об'єднує та представляє інтереси понад 360 роботодавців регіону, серед яких такі бюджетоутворюючі промислові гіганти як ТОВ “Ядзакі Україна” (м. Ужгород), ПрАТ “Єврокар” (м. Чоп), ТОВ “Форшнер Україна” (м. Свалява), ПАТ “Точприлад” (м. Мукачево) та ін.

Для довідки: Репрезентативність організації роботодавців відповідно до чинного законодавства – це особлива здатність виступати з визначених питань у колективних трудових відносинах, особливо як сторона в колективних угодах, та колективних трудових спорах, а також делегувати своїх представників до органів соціального діалогу.

До загальних критеріїв репрезентативності для сторони роботодавців належать:

– легалізація (реєстрація) зазначених організацій (об'єднань) та їх статус;

– загальна чисельність працівників, які працюють на підприємствах – членах відповідних організацій роботодавців;

– галузева та територіальна розгалуженість.

Про Захід