Особливості надання нерухомого майна в оренду фізичною особою-підприємцем

Опубліковано:

Чи може фізична особа-підприємець бути платником єдиного податку, якщо надає нерухоме майно в оренду як фізична особа і такий вид діяльності не зазначено в Реєстрі платників єдиного податку?

Згідно з пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп фізичні особи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м², нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м².

Водночас нормами чинного законодавства не передбачено обмежень щодо надання в оренду власного нерухомого майна фізичними особами, зареєстрованими суб'єктами господарювання.

Отже, фізичні особи-підприємці можуть надавати власне майно в оренду за умови, що надання ними в оренду нерухомого майна не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) здійснюється відповідно до п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

ДФС у Закарпатській області

 

Про Захід