В обласному центрі діятиме Чеський дім з візовим центром

Опубліковано:

Наступного, 2018, року планується відкриття консульства Чеської Республіки, інформує прес-служба Закарпатської облради.

Про перспективи відкриття в м.Ужгород офіційного представництва Чеської Республіки йшлося під час нещодавньої двосторонньої зустрічі  голови Закарпатської облради Михайла Рівіса з міністром МЗС Чехії Любомиром Заоралеком, що відбулася в Празі. Також було обговорено подальшу співпрацю із Закарпаттям в соціально-економічній, науковій, культурній та туристичній сферах.

– Закарпаття має з Чехією чимало сторінок спільної історії, адже ще й нема сто років як воно входило до складу Чехословаччини і було окремим адміністративним краєм, – розпочав свою промову Михайло Рівіс з коротенького історичного екскурсу. – Тодішня демократична система Празького уряду все робила для того, аби Подкарпатська Русь cтала на шлях громадянського суспільства. Відтак, за неповні 20 років у складі ЧС на Закарпатті добре розвинулась промисловість, було піднято аграрний сектор, збудовано транспортні артерії з містами Європи та й на території краю, збережено та примножено культурний спадок місцевого багатонаціонального населення.

На жаль, зараз у нас – безробіття, а у вас – нестача робочої сили. Під час моїх неодноразових зустрічей з гетьманами Пардубицького краю та Височини, з якими Закарпаття успішно співпрацює багато років, а  в найближчий час підписуємо угоду і з Устецьким краєм, – зазначалося, що чеські підприємства мають хороший досвід роботи із закарпатськими робітниками. Тож, ці три краї Чехії вже зараз готові прийняти до себе на роботу велику кількість закарпатців різних професій. Утім, маютьпроблему з оформленням робочих віз. Бо, як з'ясувалося, “віза-поінт” виявилася не ефективною. Тому нині, як ніколи, назріло питання створення в Ужгороді інформаційно-консультативного центру для закарпатських шукачів роботи в Чехії.

Торік я вніс пропозицію гетьманам спільно ініціювати перед центральними органами чеської влади створення Чеського дому, де б можна було розмістити партнерські структури: візовий, інформаційний та культурний центри. Це полегшило б співпрацю між Закарпаттям та Чехією та прискорило б входження України в європейське співтовариство. Ну, а кінцевою метою б стало відкриття повноцінного консульства Чеської Республіки в Ужгороді. І це логічно, бо за чеськими візами у дипломатичне відомство у Львові звертається найбільше закарпатців і найменше – представники інших регіонів, – констатував Михайло Рівіс.

Уважно вислухавши очільника Закарпатської облради, міністр МЗС Чехії Любомир Заоралек у першу чергу зазначив, що уряд ЧР принципово підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. З боку міністерства він пообіцяв максимально сприяти відкриттю Чеського дому в обласному центрі Закарпаття, і вже скоро – в серпні-вересні цього року. Це буде перший дієвий крок та зніме проблеми закарпатських заробітчан щодо довготривалого бюрократичного оформлення віз у Львові.

– Я навіть готовий приїхати на Закарпаття й взяти участь в урочистому відкритті Чеського дому в Ужгороді, – запевнив Михайла Рівіса головний дипломат Чехії. – Для цього ми вирішимо питання з фінансування організаційних заходів функціонування цього представництва в Ужгороді. Наступним етапом стане відкриття повноцінного консульства на Закарпатті. Для цього нам потрібно закласти відповідні кошти на наступний рік.

Також у ході жвавої та конструктивної дискусії сторони обговорили актуальні питання взаємодії та співробітництво у рамках підписаних угод Закарпаття з чеськими краями.  Як зазначив Михайло Рівіс, це унікальна можливість залучення коштів для  соціального розвитку територіальних громад Закарпаття у вигляді фінансової допомоги з регіональних європейських фондів для реалізації пріоритетних проектів.

– Метою таких угоди є розвиток взаємних контактів та співробітництва між Закарпатською областю та чеськими краями у формі одноразових, довгострокових проектів та діяльності у таких галузях як економіка, загальна та професійна освіта, науково-технічна співпраця, захист навколишнього середовища, культурної та природної спадщини, туризм, розвиток сіл і міст, культурне, громадське та спортивне життя. А також – співпраця між органами влади та установами сільського господарства, використання міжнародних структурних фондів та інших фінансових інституцій, що підтримують розвиток.

Зі свого боку очільник МЗС Чехії Любомир Заоралек позитивно відзначив тісні партнерські відносини  між регіонами Закарпаття та Чеської Республіки, та побажав подальшого розвитку транскордонного співробітництва, як важливої складової розвитку міжнародної співпраці перлини України  – Закарпаття з Чехією.

 

Про Захід