Ужгородцям безкоштовно допомагають студенти-юристи

Опубліковано:





 На базі факультету європейського права та правознавства Ужгородського національного університету функціонує юридична клініка. Аби дізнатися про специфіку її діяльності, ми поспілкувалися зі студенткою вишу, працівником цієї клініки і президентом Європейської асоціації студентів права Нікою Гецко, – повідомляє Медіацентр УжНУ.

– Як давно працює юридична клініка вишу?

– Юридична клініка “Альтернатива” була заснована ще за часів існування Закарпатського державного університету викладачем Марією Василівною Менджул. У період реорганізації вишу діяльність клініки трохи сповільнила темп роботи, однак на факультеті є потужний потенціал майбутніх юристів, які мають наміри зреалізуватися в майбутньому як хороші та конкурентоспроможні практики. У зв'язку з цим ми разом з Марією Василівною вирішили активізувати діяльність юридичної клініки на базі факультету європейського права та правознавства Ужгородського університету.

– І в чому вбачаєте свої головні завдання?

– Першочерговим і чи не найголовнішим завданням юрклініки є надання безплатної правової допомоги соціально вразливим верствам населення. Йдеться про те, що сьогодні, аби дістати кваліфіковану правову допомогу чи консультацію юриста, часто треба викласти кругленьку суму, а це не кожен може собі дозволити. Зібравшись студентським активом разом із викладачами, які є не лише теоретиками, а й практиками, зможемо оперативно реагувати на практичні потреби громадян. Це дасть змогу по-справжньому відчути себе громадянами демократичної держави.

– Які переваги мають працівники клініки?

– Насамперед це та платформа, завдяки якій з'являється можливість вести конструктивний діалог з фахівцями в галузі права, тобто адвокатами, суддями, працівниками органів внутрішніх справ, державної влади та місцевого самоврядування тощо. Для студентів, які виявили чи виявлять бажання працювати на добровільних засадах, це й можливість пройти виробничу чи навчальну практику, що сьогодні для майбутнього юриста є досить важливим.

– Скільки осіб працює в “Альтернативі”?

– Наразі в юридичній клініці виявило бажання працювати 9 студентів факультету європейського права та правознавства. Вони одночасно є членами Європейського асоціації студентів права (ELSA Uzhhorod), багато хто з них уже мав досвід практичної діяльності у галузі юриспруденції. Проте двері “Альтернативи” відчинені для всіх амбітних та зацікавлених молодих людей – у кожного є можливість долучитися до роботи, спробувати свої сили у практичній сфері.

– Як часто до вас звертаються по допомогу? Що найбільше цікавить?

– Потік клієнтів у юридичній клініці зростає. Дехто приходить, аби написати позовну заяву про розлучення чи відшкодування аліментів, хтось радиться, яким чином повернути собі водійські права, дехто ж прагне почути роз'яснення щодо того, яким чином повинен розподілятися спадок між спадкоємцями, якщо не було укладено жодного договору, а комусь треба просто виговоритися й почути відповіді на елементарні запитання. У кожного свої проблеми, тому до клієнтів особистісний підхід. Якщо ж перед студентами постало надто складне завдання, то завжди можна звернутися по допомогу до викладачів, які мають уже багаторічний практичний досвід – вони охоче радять. Можу сказати впевнено: робота в юридичній клініці базується на взаємодопомозі.

Юридична клініка “Альтернатива” працює за адресою:
м. Ужгород, вул. Заньковецької, 89 б, тел. 65-08-00.

Дні прийому: вівторок (з 15.00 до 18.00), четвер (з 10.00 до 13.00).


Про Захід