На Буковині відійшла у вічність всесвітньовідома майстриня вишивки

Опубліковано:

На 96-му році життя в м. Вижниця Чернівецької області померла відома на весь світ вишивальниця Олена Гасюк. 

Земляки кажуть, що це величезна втрата не лише для їхнього міста, краю, а й для всієї України. Роботи пані Олени експонуються по всьому світу, а її численні учні з вдячністю згадують її настанови, повідомляє “МБ”. 

Прощатимуться з майстринею у четвер, 6 квітня. О 10.00 – відспівування у Свято-Михайлівській церкві Київського патріархату. Поховають її на кладовищі у Вижниці. 

Для довідки. Олена Гасюк народилася 7 липня 1921 року в с. Дихтинець нинішнього Путильського району Чернівецької області у багатодітній родині. Навчалась у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка. Після закінчення залишилася працювати, очоливши кафедру художньої вишивки (до 1975 року). Заслужений майстер народної творчості УРСР (1985). Автор альбому буковинських вишивок, автор посібника “Художнє вишивання”. Учасниця виставок в Україні та за кордоном: Коломия, Чернівці, Брюссель (Бельгія), Сучава (Румунія), Німеччина, Росія. У Вижниці у 1996 році відкрито музей Олени Гасюк. Її вироби також зберігаються у Чернівецькому краєзнавчому музеї, музеях Росії, США, Канади, Франції, Ізраїлю. Асортимент її творів: сорочки, серветки, доріжки, панно, скатертини, рушники, портрети, жіночі костюми.

Про Захід