В Ужгороді говорили про працевлаштування ромів

Опубліковано:

У приміщенні Ужгородського міського центру зайнятості відбувся круглий стіл, головною темою якого стала “Співпраця Ужгородського міського центру зайнятості із соціальними партнерами, роботодавцями щодо організації зайнятості працевлаштування ромського населення”. 

Йшлося про ситуацію з працевлаштуванням ромів в Ужгороді, освітні програми, кваліфікацію, спеціальності, на яких працевлаштовані роми і потенційно можуть працювати.   Детальніше проблемні питання обговорили керівництво Ужгородського міського центру зайнятості, управління освіти Ужгородської міськради, міського центру соціальних служб для молоді, депутати Ужгородської міської ради, представники громадських організацій, комунальних підприємств тощо.

Сергій Олексіюк, директор Ужгородського міського центру зайнятості зазначив, що проблема зайнятості ромського населення — це комплексна проблема. “Якщо за цей рік брати 810 вакансій, які надійшли, то некваліфікованих тільки 5% , це 40 вакансій, на які можна працевлаштувати людей, які не мають освіти. Більшість ромів, які звертаються у службу зайнятості, не вміють читати і писати. Вони без освіти або спеціальної професійної підготовки, і тому ця обставина є перешкодою до залучення їх до навчання або перенавчання за робітничими професіями, – каже Сергій Олексіюк. — Освіта дає можливість кращого працевлаштування, тому ці питання треба вирішувати комплексно”.

Юрій Фущич, директор Закарпатського обласного центру зайнятості зауважив, що на сьогодні дуже важко знайти кваліфікованих працівників, представників робочих професій: “Саме сьогодні Ужгород потребує найбільше не лікарів, не вчителів, не юристів а високопрофесійних робітничих кадрів. Саме на цих посадах рівень зарплати нічим не поступається тим, які мають освіту. А ромське населення нашого краю дуже багато у чому входить у суспільство і на рівних умовах допомагає зростанню добробуту міста”.

“Потенціал ромів для здобуття кращої роботи, професії дуже великий, потрібно тільки бажання, – додав у своєму виступі Олександр Білак, заступник міського голови Ужгорода.– Їм треба показати можливості і що вони отримають натомість. Щоб продемонструвати: треба прагнути кращого, маючи освіту”.  

Як зазначили фахівці Ужгородського міського центру зайнятості на круглому столі, із загальної кількості безробітних в Ужгородському міському центрі зайнятості представники ромського населення складає 10 %. Направляються для працевлаштування на підприємствах, переважно за тими професіями, які не потребують особливої кваліфікації (підсобні робітники, прибиральники території, двірники, вантажники і т.п.). Упродовж  року працевлаштовані, зокрема, на таких підприємствах: Комунальне шляхово-експлуатаційне підприємство,  ЗОШ, ТОВ „АВЕ Ужгород”, ПАТ “Ужгородський Турбогаз” Ужгородський комбінат комунальних підприємств та на інших підприємствах. Ромському населенню також надається можливість поряд з іншими брати участь в оплачуваних громадських роботах, зокрема тим особам, які тривалий період перебували на обліку в центрі зайнятості, і в яких закінчився термін виплати допомоги по безробіттю. За рішенням сесії міської ради на 2017 рік на організацію громадських робіт передбачені кошти у сумі 200 тис.грн. , роботи будуть організовані в Управлінні праці та соціального захисту населення, Центральної міської клінічної лікарні, Пару культури та відпочинку “Боздоський”, МСРЦ “Дорога життя”.

У центрі зайнятості надається широкий спектр різноманітних послуг, зокрема ромському населенню надаються профінформаційні послуги,  профконсультаційні послуги, індивідуальні консультаційні послуги вони приймають участь у групових та масових заходах центру зайнятості семінарах, міні-ярмарках, ярмарках вакансій, що стимулює мотивацію ромського населення до праці, сприяє розширенню їх уявлень щодо своїх нахилів, здібностей, можливостей, а також прав та гарантій  у сфері зайнятості.

Ужгородський прес клуб

          

Довідкова інформація: Станом на 27 березня 2017 року  на обліку перебуває 1017 осіб, з яких 441 зареєстровані як безробітні.  За період січня – березня 2017 року зареєстровано 820 вакансій за направленням служби зайнятості укомплектовано 610 вакансії, що становить 74 відсотка від загальної кількості вакансій. Кількість роботодавців, які проінформували службу зайнятості про наявні вакансії збільшилась на 20 %. Сьогодні характерною особливістю ринку праці є збільшення попиту на робочу силу, в м. Ужгороді переважає попит на кваліфікованих працівників робітничих професій: в'язальник схемних джгутів, швачка, слюсар, електромонтер, електрик дільниці, шліфувальник, столяр, верстатник деревообробних верстатів,  касир торговельного залу, продавець, кондитер, кухар, бармен, офіціант тощо. Однією із проблем оперативного укомплектування вакансій є дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили на ринку праці та подання роботодавцями вакансій  із  заробітною платою від мінімальної до середньої заробітної плати по регіону (40 %), тільки до 10 % із усіх заявлених вакансій заробітна плата  вища за середню по області, як правило це кваліфіковані робітники: токар, фрезерувальник, оператор верстатів з програмним керуванням, машиніст крана, електромонтер, термообробник швацьких виробів, контролер якості, головний енергетик, фахівці тощо. 

 

 

Про Захід