Закарпатські рятувальники закликають не спалювати сухотрав’я

Опубліковано:

Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає закарпатців відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави та чагарників.

Не встигло ще по-справжньому потепліти, як в області вже зафіксовано 246 пожеж сухої трави та чагарників загальною площею понад 332 га. До прикладу, тільки  за минулі вихідні в краї 32 рази горіла суха рослинність, чагарники та сміття. У двох випадках, внаслідок цих пожеж, вогонь перекидався на тимчасові споруди для зберігання інвентарю. А щодо причин виникнення таких загорань, то вони здебільшого спричинені необережністю  у поводженні із вогнем, тобто людською недбалістю. 

Звісно‚ добрий господар завжди піклується про чистоту власного обійстя. Зазвичай зі старим мотлохом люди розправляються за допомогою вогню. Сухе листя‚ дрібне сміття – все це в кращому випадку вивозиться за межі господарства та спалюється на безпечній відстані від будівель, а в гіршому ж – до нього підносять сірника прямо на подвір'ї, де для стихії потрібно дуже мало‚ щоб “вирватися” з-під людської опіки й почати нищити все на своєму шляху, завдаючи численних матеріальних збитків або ж навіть травмуючи самих ініціаторів прибирання.

Отож, якщо ви ніяк не хочете відмовитися від спалювання сухостою‚ то робити це треба у безвітряну погоду і на відстані не менше, ніж 15 метрів від будь-яких споруд, не кажучи вже про житлові будинки. Також забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не варто за допомогою спалювання від стерні очищувати й минулорічні посівні масиви. Цей спосіб попри те‚ що небезпечний‚ але й шкідливий‚ адже під дією високих температур нищиться найкорисніший поживний шар ґрунту. Для відновлення останнього знадобиться чимало часу.

Під час відпочинку на природі багаття потрібно розводити тільки в дозволених та спеціально обладнаних місцях. Не залишайте його без нагляду!

Пам'ятайте! Дотримання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути лиха вогняної стихії та дозволить захистити себе й природу від втрат.

У ДСНС України у Закарпатській області

Про Захід