Закарпатський Червоний Хрест опікується понад 6 тис самотніми громадянами

Опубліковано:

На Закарпатті з 20 березня по 20 квітня проходить Всеукраїнський місячник Товариства Червоного Хреста України під гаслом “Забезпечуючи найголовніше”. Детальніше про цьогорічну акцію розповіли на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі керівники обласної організації Червоного Хреста України.

Мета місячника – привернути увагу суспільства до проблем вразливих категорій населення: внутрішньо переміщених осіб, самотніх непрацездатних громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, багатодітних та неповних  сімей, дітей-сиріт, хворих на ВІЛСНІД або туберкульоз, а також сформувати громадську думку на користь милосердя. Про це розповіла Іванна Сабо, голова Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. За її словами, заходи місячника – це збір коштів, продуктів харчування, одягу, взуття, предметів хатнього вжитку, медикаментів, речей для внутрішньо переміщених осіб і хворих, особливо тих, хто не може самостійно пересуватися, шкільного приладдя, іграшок, надання безоплатних транспортних, побутових, юридичних та інших послуг підопічним організацій Товариства Червоного Хреста України, упорядкування будинків та прибудинкових територій самотніх громадян похилого віку та інших категорій населення.

“Всі хто бажає, може долучитися. Традиційно під час акції найголовніше – це залучення населення до членства у товаристві шляхом розповсюдження марок (5 грн. та 10 грн.), – каже Іванна Сабо. –  На рівні із міськими організаціями працюють первинні товариства організації у соціальних закладах, медичних закладах, у всіх установах, де є скупчення населення”. За словами Іванни Сабо, протягом минулого року до Товариства Червоного Хреста України Закарпатської області   надійшло всього 24 799 звернень, в т.ч. до обласної організації Товариства –  1304 звернень від  громадян краю. Серед усіх звернень 90,8 %  з питань –  надання матеріальної та натуральної допомоги, допомоги медикаментами і виробами медичного призначення,  89,8 % з яких  вирішено позитивно.

На обліку в організаціях Товариства в 2016 році перебувало 6273 самотніх громадян похилого віку та інвалідів; 502 з яких – це люди, що за станом здоров'я прикуті до ліжка або обмежені в пересуванні. Медичними та молодшими патронажними сестрами надано медико-соціальну допомогу вдома 10090 підопічним. Кількість послуг, що отримали підопічні на дому становить  382293. З них медичних послуг – 207549, соціально-побутових послуг – 174744.

В області діє Притулок Червоного Хреста, який знаходиться в селі Ракошино Мукачівського району, який  розгорнутий на 20 ліжко-місць. Протягом звітного періода  в Притулку  Червоного Хреста проліковано 122 чол., 6 померло, 14 пацієнтів – лежачі хворі.

            В області діють 7 центрів Червоного Хреста  з надання першої допомоги, соціальної підтримки та реабілітації, 21 кімната соціальної допомоги Червоного Хреста та 26 банків одягу. 

            В області працює їдальня Червоного Хреста при медико-соціальному центрі Іршавської районної організації Товариства. Їдальня працює за методом “народної кухні”, тому що всі продукти харчування забезпечуються через благодійників, акції Товариства. Протягом 2016 року гаряче харчування отримали 178 чоловік на суму 23,7 тис. грн. Витрати на сплату комунальних послуг медико-соціального центру допомагає покрити програма, яка фінансується з районного бюджету в сумі 18 тис. грн.

Для внутрішньо переміщених осіб з АР Крим, м. Севастополь та зі Сходу України обласна організація залучила різного виду допомогу через організацію благодійних акцій по збору товарів першої необхідності, роботу пунктів прийому допомоги від населення та партнерських організацій і надала допомогу 1 217 чол. (571 родин) на суму 110, 1 тис. грн. 

          Марія Кітченко, заступник голови Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України нагадала, що з 1992 р. на базі організації працює Служба розшуку. Єдина офіційна визнана в Україні служба, яка допомагає відновити контакти між родинами, які втратили зв'язок унаслідок збройних конфліктів, техногенних катастроф. Сьогодні актуальною темою Служи розшуку є проблема надання допомоги з розшуку та відновлення родинних зв'язків переселенців, які втратили зв'язок унаслідок військового конфлікту на сході України.

“Наш партнер, Служба розшуку Німецького Червоного Хреста, реалізує програму з возз'єднання родин і підтримки етнічних німців, що включає можливість фінансувати лікування, санаторне лікування або операції в клініках України чи сусідніх держав (наприклад, Росія чи Казахстан) для осіб німецького походження, які мешкають в Україні та не мають змоги самостійно оплатити лікування, – розповіла також Марія Кірченко.- З метою отримання такої допомоги, слід надати на розгляд наступні документи: доказ німецької національності: копія паспорту чи свідоцтва про народження, в яких зазначено національність “німець”; доказ малозабезпеченості: копія актуального документу про доходи, пенсію чи заробітну плату; історію хвороби з діагнозом та зазначенням необхідного лікування; адресу та телефон клініки, телефон та прізвище лікаря, що спостерігає пацієнта; адресу та телефон пацієнта; згоду на використання персональних даних відповідно до Закону про захист персональних даних”, інформує Ужгородський прес-клуб.

 

Про Захід