Закарпатські театрали відсвяткували Міжнародний день театру

Опубліковано:

До Міжнародного дня театру, який відзначають 27 березня, крайові служителі Мельпомени подарували своїм шанувальникам справжнє свято – яскраве театралізовано-музичне дійство за участі провідних артистів Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв і Закарпатського академічного обласного театру ляльок.

В рамках концерту з нагоди професійного свята відзначили найкращих артистів. Зокрема, почесними грамотами обласної державної адміністрації удостоєно колектив Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв та колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок, подяками – акторів Закарпатського академічного обласного театру ляльок Миколу Карпенка й Олену Пишку.

Грамотою обласної ради нагороджено актрису Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв Людмилу Іванову, подякою – актора Закарпатського академічного обласного театру ляльок Андрія Опіока. 

Почесні грамоти управління культури облдержадміністрації вручили артистам Закарпатського обласного театру ляльок Олександру Белікову і Юлії Чеховській, актору Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв Любомиру Гелясу та швачці з пошиття театральних декорацій цього ж театру Оксані Студентській.

До вітань долучилися представники влади Ужгорода, обласної профспілкової організації працівників культури, керівники театральних установ.

Окремі оплески звучали на адресу артистів, які, за дивовижним збігом, народилися у переддень театрального свята – 26 березня: це заслужена артистка України, яка присвятила закарпатській Мельпомені чимало років натхненної праці – Майя Геляс, відомий драматург, завідувач літературної частини Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв Олександр Гаврош і артистка балету цього ж театру Олена Моргаєва.

А незадовго до урочисто-концертної частини відбулась і прес-конференція, під час якої театрали поділилися з журналістами настроєм, із яким зустрічають професійне свято.

Передусім, начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова нагадала, що з часу попереднього відзначення професійного свята одним із найбільших звершень для “шерегіївців” стало присвоєння театру статусу академічного, що позитивно позначилося на престижі роботи в колективі – йдеться не лише про визнання мистецького рівня театру, а й про матеріальне стимулювання.

Художній керівник Василь Шершун підтвердив, що такі зміни нарешті заохочують до співпраці й обдаровану молодь: уперше за багато років театр має навіть таку собі “лаву запасних” із артистів нової генерації. Звісно, новий статус диктує і нові вимоги до роботи, як от ставити щонайменше 10 прем'єр за сезон, замість звичних 5-6. І це також віщує цікаві постановки, зокрема, на відкритій торік малій сцені театру.

В свою чергу, директор Василь Марюхнич додав, що знаковим у житті театру стане ще один проект – театральний фестиваль “Під цвітом сакури”. З 20 по 26 квітня на сцені фестивалю виступлять відомі колективи з Києва, Івано-Франківська та, звісно ж, Закарпаття.

Присутня на зустрічі головний режисер Закарпатського академічного обласного театру ляльок Наталія Орєшнікова підтвердила, що для будь-якого творчого колективу надзвичайно цінно брати участь у спільних заходах із колегами з інших областей і держав, адже це допомагає визначити власні можливості в сучасному театральному контексті та працювати над їх розвитком. У підтвердження цьому повідомила, що в “Бавці” вже розпочали підготовку до брендового театрального фестивалю Закарпаття “Інтерлялька”, який проходитиме в жовтні. Також Наталія Орєшнікова розповіла, що в найближчі тижні цікавою програмою заходів в Ужгороді підіб'ють підсумки українсько-словацького проекту “Мандрівні ляльки”, про що буде повідомлено додатково.

Управління культури Закарпатської ОДА 

Про Захід