У Хусті відкрили сателітне відділення “штучної нирки”

Опубліковано:

Щоб наблизити медичну допомогу до хворих із нирковою недостатністю, на Закарпатті відкрили ще одне сателітне “гемодіалізне” відділення обласної клінічної лікарні ім. А. Новака – цього разу в Хусті. У п'ятницю (24.03) на офіційному відкритті побували керівники області Геннадій Москаль та Михайло Рівіс, голова РДА Назар Павлій, мер Хуста Володимир Кащук й інші поважні гості.

Нове відділення розміщене в реконструйованому приміщенні Хустської стоматполіклініки. Ремонт, оснащення меблями й холодильним обладнанням здійснили за рахунок коштів місцевого бюджету, а от апарати “штучної нирки” (наразі функціонуватимуть 4, але площа будівлі дозволить у майбутньому збільшити їх кількість до восьми) та систему водозабезпечення надали виробники – як благодійну допомогу.

– Хуст був першим містом, де в 2007 році запрацювала “штучна нирка”, однак у 2014-му її роботу припинили через проблеми системи водовідведення, – зазначив на відкритті Г.Москаль. – На сьогодні в Хустському районі потребують замісної терапії 15 хворих із хронічною нирковою недостатністю, які дотепер мусили щотижня по кілька разів їздити на чотиригодинну процедуру в сусідній район. У новому відділенні допомогу зможуть отримувати не тільки вони, а й частина пацієнтів Іршавщини. Там її потребують 11 чоловік, які доїжджають у Виноградівську та Мукачівську лікарні.

Нагадаємо, що сателітні “гемодіалізні” центри ЗОКЛ уже функціонують у Рахові, Міжгір′ї, Тячеві, Мукачеві, Виноградові. Замісної ниркової терапії в краї потребують 195 осіб. Загалом Закарпатська обласна клінічна лікарня має 43 апарати “штучної нирки” провідних світових виробників.

Про Захід