Відновлення ужгородського аеропорту блокується

Опубліковано:

Справа в небажанні “Украероруху” отримати європейську сертифікацію”.

Європейське агентство з питань авіаційної безпеки (EASA) наголошує, що відновлення нормальної роботи Міжнародного аеропорту “Ужгород” можливе тільки у випадку відповідності обладнання “Украероруху”, що обслуговує аеропорт, європейським нормам. Про це йдеться в листі керівника EASA Патріка Кі до голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.
– Переговори з цього питання EASA веде з “Украерорухом” ще з 2012 року, – зазначає Г.Москаль. – За цей час можна було зробити масу роботи й привести обладнання до європейських норм, але чомусь досі нічого не зроблено. Нам тільки весь час обіцяють допомогти, ми вкладаємо в модернізацію аеропорту обласні кошти, а тепер з'ясовується, що за 5 років “Украерорух” нічого не зробив.
Ми направили в Міністерство інфраструктури України ще одне звернення з наполегливим проханням відгукнутися на ініціативу EASA. Рано чи пізно “Украерорух” усе одно змушений буде пройти сертифікацію на відповідність європейським нормам, то чому не почати її з найзахіднішої області?

Повний текст листа керівника Європейського агентства з питань авіаційної безпеки (EASA) до Г.Москаля з українським перекладом наводиться нижче.

Тема: Стосовно міжнародного аеропорту Ужгород
На Ваш лист № 06-37 / 4105 від 29 грудня 2016 року
Шановний пане Москаль,
Щиро вдячні Вам за лист № 06-37 / 4105 від 29 грудня 2016, де надана найсвіжіша інформація про зусилля з відновлення функціонування аеропорту Ужгород.
Я хотів би запевнити Вас, що Європейське агентство з питань авіаційної безпеки (EASA) повністю інформоване про негативні економічні наслідки з цього питання, в тому числі для Закарпатської області та місцевих громад, і зацікавлене в пошуку спільно зі словацькими та українськими партнерами найбільш ефективного і прагматичного шляху вирішення. В наших інтересах також є забезпечення безперервності надання послуг аеропорту Ужгорода.
Відповідно до нашого розуміння, досягнення оптимального оперативного вирішення для аеропорту Ужгорода тісно пов'язане з тривалим наданням управління повітряним рухом (ATC) послуг українського провайдера аеронавігаційного обслуговування (Украерорух)  в повітряному просторі Словаччини. EASA веде переговори з цього питання з 2012 року і, вже тоді наші українські партнери були проінформовані, що таке подальше надання послуг ATC по Украероруху може бути забезпечене тільки в тому випадку, якщо відповідає законодавству ЄС. Це відноситься до вимог Регламенту (ЄС) № 216 / 2008, що передбачає, що в повітряному просторі будь-якої держави-члена ЄС, які не є  постачальниками аеронавігаційного обслуговування ЄС, можуть пропонувати свої послуги, тільки якщо вони сертифіковані EASA для надання таких послуг.
Ці вимоги згадувалися також  в квітні і жовтні 2016 року під час переговорів між EASA та Державною авіаційною адміністрацією України (SAAU). EASA заявила про свою готовність взяти до уваги цілі сертифікації Украерорух. Агентство також уточнило, що подальші заходи з цього питання можна було б спільно обговорювати після того як Украерорух отримає сертифікацію EASA. Проте Агентство до теперішнього часу не отримувало жодної документації, необхідної для сертифікації процесу.
Тому я хотів би запропонувати вам взаємодіяти з відповідними українськими зацікавленими сторонами, в SAÂU і Украероруху для того,  щоб почати сертифікацію EASA. Після такого важливого першого кроку, EASA буде з задоволенням сприяти подальшому технічному обміну та консультацій .
Я залишаюся у вашому розпорядженні для будь-якої додаткової інформації, яка може Вам знадобитися.

Щиро Ваш, Патрік Кі

 

Про Захід