Експерт: «Тренд №1 в Закарпатті – це еко їжа. За цим сюди їдуть»

Опубліковано:

Сьогодні, 23-го березня, в Ужгороді експерти розповіли про розвиток туризму в краї у контексті транскордонного співробітництва та нових туристичних проектів, які будуть реалізовуватися в краї.

Федір Шандор, професор, туризмознавець відзначив, що Україна за останні три роки відкрила для себе Закарпаття, з об'єктивних причин, які склалися у державі. Наприклад, дуже активно відвідують область туристи із Львівщини та Франківщини.

Водночас виокремилися туристичні родзинки, які до цього такими не були. Наприклад, долина шафранів, яка існує вже давно, але цікавість почала викликати саме зараз.  Активізувався водний туризм: почалася експлуатація не лише Тиси, але й Латориці та нижньої течії Боржави. У нас з'явилися не лише гастрономічні фести, але культурницькі фестивалі.

“Наразі ж тренд №1 в Закарпатті – це екоїжа, за цим сюди їдуть, але це не лише сировина, але власне готова місцева продукція. Відповідно навколо цього тренду активізувалося таке явище, як позиціонування. Приміром, біля сиру з'являється сироварня. Далі біля туристичної теми з'явилася й спортивна. Все більше спортсменів звертають увагу на область в контексті тренувань чи проведення змагань”, – відзначив Федір Шандор.

Як відзначив Олександр Коваль, експерт із туризму, керівник порталу “Турінформ”, турист, який зараз подорожує, це турист розумний, він вміє подорожувати самостійно, багато користується онлайн-сервісами, тому потрібно працювати і в цьому напрямку.

Аліса Смирна, власниця туристичної велосадиби розповіла, як пройшла шлях від гіда-перекладача, до власниці єдиної в області садиби для велосипедів, яке створена у колишньому колгоспному зерносховищі. Ми свого часу власних велотурах стикнулися з проблемою, що велотуристів не надто охоче приймають традиційні готелі, тому створили таке спеціальне місце з бюджетними цінами, де велосипедистам було б комфортно і зручно”, – пояснила Аліса Смирна. 

Едуард Бураш, голова Карпатського Єврорегіону розповів про те, як розвиваються зв'язки у сфері тризму між Україною та Словаччиною. Зокрема відмітив той момент, що далеко не завжди у Словаччині, наприклад, в Кошице знають, що цікавого можна побачити в Закарпатті і чому сюди варто їхати. Хоча Закарпаття привабливе з точки хору туризму. З іншого боку туристи, які їдуть в Кошице запросто могли б на кілька днів заїхати і на Закарпаття. Однак бракує інформації про регіон. Тому потрібно активізувати співпрацю у цьому напрямку. Наприклад, вже в квітні у Кошице відбудуться “Словацько-українські дні туризму”, де буде представлене Закарпаття.

“Про Захід”

 

Про Захід