Закарпатці лише зрідка звертаються по безоплатну правову допомогу

Опубліковано:

У середу, 22 березня, в Закарпатській ОДА за круглим столом обговорювали шляхи розширення доступу до безоплатної правової допомоги для нацменшин краю. Серед учасників заходу, організованого Регіональним центром з надання БВПД та ГТУЮ в Закарпатській області, – директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко, заступник начальника відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА Наталія Шутанич, виконавчий директор ПФ “Розвиток” Наталія Козир, представники громадських об'єднань національних меншин, правозахисники.

Директор Регіонального центру Василь Попадинець наголосив, що “основним завданням системи безоплатної правової допомоги, яка вже чотири роки функціонує на Закарпатті, є забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот та для всіх мешканців краю. Попри активну правопросвітницьку роботу та інформаційну кампанію, значна частина населення все ще не знає про свої права та можливість отримати безоплатну правову допомогу. Зустріч за круглим столом із представниками громадських організацій нацменшин краю сприятиме розширенню доступу до правової допомоги за рахунок держави ще ширшому колу осіб та вирішенню їх життєвих проблем у правовий спосіб”.

Наталія Козир зазначила, що “Правозахисний фонд надає ромам первинну і вторинну правову допомогу. Працюємо безпосередньо в поселеннях, займаємося правопросвітництвом. Найбільшою проблемою для ромів є відсутність у них правовстановлюючих документів. Але щоб вирішити проблеми ромського населення, недостатньо лише надавати їм правову допомогу – необхідно внести відповідні зміни до законодавства”.

М. Давиденко розповів про те, хто може скористатися безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою. Щодо проблем, з якими найчастіше звертаються представники ромської національності до фахівців Ужгородського місцевого центру з надання БВПД, Михайло Давиденко також відзначив відсутність документів.

“Потреба в безоплатній правовій допомозі справді є, і вона дуже актуальна. А оскільки, чимало представників нацменшин не володіють державною мовою, є потреба, надаючи безоплатну правову допомогу, залучати правозахисників, які розмовляють мовами національних меншин”, – зазначила юрист “Товариства угорської культури Закарпаття”, Маріана Беркі. Вона також наголосила, що члени Товариства намагаються інформувати етнічних угорців про безоплатну правову допомогу, і запропонувала розраховувати не тільки на державні кошти, але й залучати гроші на розвиток правової підтримки краян через гранти.

Про важливість роботи системи безоплатної правової допомоги зазначив і юрист  ГО “Молодіжне товариство угорської культури” та АО “Алібі” Віктор Іляшович, акцентувавши, що при наданні правової допомоги представникам нацменшин, слід зважати на те, що деякі з них не володіють українською мовою.

Представник ГП Української Гельсінської спілки з прав людини в Ужгороді Юрій Опаленик резюмував, що “результатом співпраці УГСПЛ з Регіональним центром у сфері надання правової підтримки краянам є чимало позитивних, успішно вирішених проблем громадян. Співпраця ведеться і щодо правопросвітництва, адже це дуже важливо, аби краяни, у тому числі, і представники нацменшин, знали, куди звернутися зі своїми проблемами, і де вони можуть отримати якісну безоплатну правову допомогу”.  

Насамкінець учасники круглого столу вирішили опрацювати пропозиції, які прозвучали упродовж заходу, зокрема щодо ініціювання законодавчих змін з питань врегулювання сплати судового збору для соціально незахищених верств населення, пошуку грантів та покращення інформування про безоплатну правову допомогу мовами нацменшин.

Оксана Дудаш, Регіональний центр з надання БВПД в Закарпатській області

Про Захід