До уваги підприємців, які мають намір отримати ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

Опубліковано:

Ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється згідно вимог статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Ліцензія видається на підставі заяви та документів, перелік яких визначено Законом № 481, поданих суб'єктом господарської діяльності (особисто або через представника, або надіслані рекомендованими листами) до Головного управління або до Центру обслуговування платників (далі ЦОП) за місцем провадження суб'єктом господарювання торговельної діяльності. Документи подаються в одному примірнику в копіях, засвідчених нотаріально або органом, який видав оригінал документа, або посадовою особою органу ліцензування. За видачу ліцензії справляється плата у розмірі, встановленому законодавством. До заяви суб'єкти господарювання повинні надати платіжний документ з наявністю відбитка штампа банку.

У заявах про видачу ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в органах Державної фіскальної служби.

Розгляд заяви про видачу ліцензії здійснює структурний підрозділ Головного управління. Ліцензія або рішення про відмову у її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів від дня одержання документів.

У рішенні про відмову у видачі ліцензії повинна бути вказана підстава для відмови, визначеному чинним законодавством, а саме:

недостовірність даних у поданих заявником документах;

невнесення плати за ліцензію;

невідповідності розміру плати за ліцензію виду господарської діяльності, на провадження якого заявник подав документи;

невідповідності поданих документів умовам провадження діяльності, що ліцензується.

Ліцензії видаються заявникові при пред'явленні ним документа, що посвідчує особу (для фізичних осіб), або уповноваженому на те представнику заявника за довіреністю.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід