“Вільна п’ята”: Як на Красії пройшов фестиваль телемарку (Фоторепортаж)

Опубліковано:

11-го березня, в суботу, на гірськолижному курорті “Красія” відбулося веселе свято закриття сезону “Маскарайд” в рамках фестивалю “Телемарт-2017”. Захід зібрав на Закарпатті людей, які катаються на лижах доволі незвичним стилем під назвою телемарк.

Як відзначив організатор заходу Олексій Дума, такі міні-фести для людей, що катаються на лижах, “не так як всі”, відбуваються в багатьох країнах, однак в Україні цей стиль катання поки що маловідомий. Тож цього разу вирішили організувати веселе свято для всіх охочих наживо побачити і спробувати, що ж таке телемарк. 

“Хочемо долучити більше людей, які б також почали кататися таким цікавим, незвичним, гарним і старовинним способом. В Україні наразі близько 30-40 лижників, яким цікавий цей стиль. Ми організували команду аматорів, в якій є люди з різних куточків України – Харкова, Києва, Львова, Луцька, Ужгорода, Івано-Франківська, яка відвідує фестивалі телемарку, що проходять у різних країнах Європи та навіть бере участь у змаганнях”, – відзначив Олексій Дума.

Телемарк – це старовинний стиль катання на спеціальних лижах, що базується на “розніжці” і природному для людини русі – кроці. Поворот в Телемарку ініціюється ведучою (зовнішньої) ногою, при цьому обидва коліна зігнуті, а п'ята “задньої” ноги піднята над лижею. Саме тому кріплення для телемарка істотно відрізняються від гірськолижного кріплення, вони “намертво” прикріплюють до лижі лише носок (рант) черевика, залишаючи при цьому незафіксованою п'яту. Стиль отримав свою назву від однойменної провінції в Норвегії, де зародився у давні часи. Також в провінції Телемарк народився найвідоміший популяризатор стилю, та по суті його основоположник Сондре Норхейм, який систематизував та узагальнив всю інформацію про цей стиль катання, вдосконалив лижі та вивів телемарк на інший рівень.

Ще однією особливістю телемарку є те, що в давнину під час катання використовували не дві, а тільки одну палицю, яка має назву лурк. Така палиця слугує і як спис, і для прискорення та балансу під час їзди. На фесті можна було побачити, як саме лижники використовують лурк, під час їзди телемарком.

Також на “Маскарайді” відбулася низка веселих і цікавих змагань та атракцій: “телепарад” учасників, частина з яких каталася на лижах в оригінальних костюмах під традиційний скандинавський стиль, дружній конкурс на кращий костюм, який оцінювали журналісти. Перемогу отримали Олексій Дума та Олександра Балабанова (Ужгород), а от приз за найоригінальнішу їзду отримав Олександр Оришко з Луцька.

“Про Захід” 

Фото Лариси Романюк

Про Захід