Закарпатські лісівники планують розбудовувати лісові розсадники

Опубліковано:
Цієї весни в лісі на території Закарпатської області висадять дерев на площі близько 4000 га. Масштабні роботи по посадці лісу плануються розпочати вже 13-15 березня. Про це доповів начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга на колегії з директорами лісових господарств Закарпаття.
На зустрічі з директорами держлісгоспів Валерій Іванович подякував лісівникам за сумлінну працю, високу культуру виробництва з ведення лісового господарства, при вирощуванні ялиці, ялини, бука, дуба та явора.
Валерій Мурга підкреслив, що лісова галузь Закарпаття систематично розвивається і вдосконалюється. Раніше в лісі провелися рубки дерев, які були пошкоджені шкідниками і хворобами. Окрім цього, щороку тисячі гектарів лісівники зрубують в рамках господарської діяльності. Втім, на місці минулорічних зрубів закарпатські “легені” заліснять новим лісом. Ця робота ведеться щорічно. І 2017 рік не виняток.
“Це будуть планові роботи. За минулий рік підприємствами Закарпатського ОУЛМГ проведено лісовідновлення на площі 3633 га. Ми щороку, виходячи з проекту лісових культур, вирощуємо 10-12 мільйонів саджанців, тобто, саджаємо 10 мільйонів нових дерев для нащадків. А 2017 рік проголошений роком заліснення нових територій, які були передані від агролісів і непридатні до сільськогосподарського використання. Програма відтворення лісів у Закарпатті на 2017 рік передбачає, що молоді ліси зашумлять на 4000 тисячах гектарів – переважно на місцях попередніх вирубок”, – розповів начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.
Висаджувати будуть дуби, сосни, ялини, ялиці і буки. Посадка розпочнеться в першу чергу в низинних районах – Ужгородському, Перечинському, Виноградівському, Берегівському, Іршавському, Мукачівському, опісля – в гірських.
Окрему увагу звернув головний лісівник області на розбудову базових та індивідуальних лісових розсадників. Наразі в області площа базових розсадників займає 56 га, площа індивідуальних розсадників – 2,25 га.
“Ми щороку збільшуємо площі лісу. На жаль не тими темпами, якими б нам хотілося. Один з критеріїв вже визначений – ліси будуть створені на землях агролісів, які були вільними, другий – ми повинні розбудовувати нові розсадники, щоб не було дефіциту саджанців і якісного посадкового матеріалу було якомога більше”, – додав Валерій Мурга.
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ
 
 
 
Про Захід