Невпорядковані димові та вентиляційні канали – загроза здоров’ю і життю, – ПАТ «Закарпатгаз»

Опубліковано:

Служба внутрішньобудинкових мереж Ужгородського відділення ПАТ “Закарпатгаз” ретельно перевіряє стан димових та вентиляційних каналів (ДВК) у помешканнях ужгородців.

Важливо це, перш за все, з огляду на безпеку газопостачання, – наголошує старший майстер підрозділу Галина Голубка. – Адже відсутня або зворотна тяга можуть стати причиною нещасних випадків зі смертельними наслідками. Перевірити наявність тяги у димовому каналі можна з допомогою звичайного аркуша паперу, прикладеного до отвору димохода: папір втягується у димохід – тяга є, залишається без руху, тяги немає, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Там, де є газові прилади з відводом продуктів згоряння у комин – газові колонки та котли, категорично заборонено встановлювати електричні вентилятори у вентиляційні канали. Коли за працюючого котла чи колонки вмикається вентилятор, закінчується повітря, і вентилятор починає тягнути чадний газ із димового каналу. Це порушення, наслідком якого є отруєння чадним газом, що здебільшого смертельні.

Згідно із прийнятим наприкінці 2015 року “Кодексом газорозподільних мереж” обов'язком саме споживача є забезпечення належного функціонування димових та вентиляційних каналів, прискіпливий контроль за їх станом. З цією метою споживач природного газу раз на рік повинен звернутися в спеціалізовану організацію, що має дозвіл Управління Держпраці у Закарпатській області на проведення такого виду робіт. І не просто “купити” там довідку за певну кількість гривень, а наполягти на виконанні належних робіт з приведення каналів до потрібного стану, і тільки після цього подати відповідний папірець у ПАТ “Закарпатгаз”.

А що маємо наразі? Ось хоча б найсвіжіший приклад з ОСББ по вул. Тельмана,1 ж/20, – розповідає Галина Голубка. – У квартирі споживача Б. тяга в димовому каналі відсутня, котел забитий, іншого як опломбувати його – не залишається. Бо ж, окрім небезпеки газопостачання, незадовільний стан ДВК та газоспоживаючих приладів – це й невиправдані перевитрати не дешевого нині природного газу…Наступний крок – розмова з головою ОСББ Ігорем С. з наданням триденного терміну для проведення робіт з прочистки димових каналів для усього будинку із забезпеченням відповідних актів. Зробити це можна у ЖРЕР-4, ФОП Циганин, стосовно ж ТОВ “Халус”, яке запрацювало в мікрорайоні віднедавна, не зайвим буде перевірити наявність у нього дозволу Управління Держпраці у Закарпатській області. Все це – клопіт, перш за все, наших клієнтів, ми ж, як вимагає законодавство, зобов'язані лише пересвідчитись у наявності тяги.

ПАТ “Закарпатгаз” закликає споживачів бути відповідальними та обережними при користуванні природним газом, не піддавати небезпеці власне здоров'я та життя!
Область вкладених файлів.

Про Захід