Закарпатські лісівники відновлюють ліси (Відео)

Опубліковано:
Одним із найкращих багатств, якими наділена наша область являється ліс. Працівники лісового господарства займаються вивченням, обліком, вирощуванням лісів, охороняють їх від пожеж, шкідників і хвороб, регулюють користування лісом з метою задоволення потреб громадян.
Одночасно з вирубуванням проводиться відновлення лісів, закладання лісових масивів. Відновлення лісів може проводитись як природним так і штучним способом. Штучні насадження створюють тоді, коли на лісових площах після рубки не здійснюється відновлення головних лісоутворюючих порід природним шляхом чи в інших випадках. Наприклад для того, щоб провести відповідні дослідження.
Основною умовою створення високопродуктивного, біологічно стійкого та господарсько-цінного лісового насадження є забезпечення лісогосподарських підприємств високоякісним насіння з хорошими спадковими даними.
“Процес заготівлі насінин для кожної культури різний”, – зазначає лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар. Якщо шишки ялиці достатньо просушити й насіння з них легко висиплеться, то для отримання плодів ялини потрібно докласти неабияких зусиль:
“Шишки йдуть на барабан, опісля чого в цех для обезкрилювання. Потім лісокультурниці насіння просіюють ручним способом на вітру. Далі його розважують і розкладають по бутлях для подальшого зберігання”.
Однак поки з насінини виросте деревце, яке повноцінно буде рости в лісі, має пройти не менше трьох років. До потрібного розміру саджанці ялини та ялиці ростуть протягом двох-трьох років. А от кедр європейський має рости в розсаднику до п'яти років і тільки після цього його висаджують.
Деталі в відеоматеріалі:
 

Пресслужба ЗОУЛМГ

Про Захід