Про законодавчі зміни в частині акцизного податку у 2017 році

Опубліковано:

У Головному управлінні ДФС у Закарпатській області інформують платників акцизного податку про законодавчі зміни, запроваджені Законами України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” та від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні”.

Щодо реалізації пального: продаж пального в ємностях до 2 л не вважається реалізацією пального – внесено зміни до визначення терміна “реалізація пального” (для цілей оподаткування акцизним податком), відповідно до яких реалізацією пального не вважаються операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками (абзац другий п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Таким чином, суб'єкти господарювання, які здійснюють реалізацію пального в споживчій тарі ємністю до 2 л (включно) (крім виробників такого пального), не є платниками акцизного податку з реалізації пального та на них не поширюються норми Кодексу щодо реєстрації як платників акцизного податку з реалізації пального, складання та реєстрації акцизних накладних, обов'язковості подання декларації акцизного податку.

Водночас підрозділ 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Кодексу доповнено пунктом 20 1, відповідно до якого:

– до осіб, які реалізують пальне в ємностях до 2 л, не застосовуються штрафні санкції за здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку, передбачені п. 117.3 ст. 117 Кодексу, та штрафні санкції за порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в ЄРАН, передбачені ст. 1202 Кодексу;

– зазначені штрафні санкції не застосовуються з дати виникнення зобов'язання щодо реєстрації суб'єкта господарювання платником акцизного податку з реалізації пального або реєстрації акцизних накладних, розрахунків коригування.

Довідково. Ця та інша детальна інформація викладена у листі ДФС України від 08.02.2017 № 3080/7/99-99-12-03-03-17.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід