Ужгородська Палачінта-2017: «Золота палачінтовка» поїхала на «Ведмежий острів»

Опубліковано:

Протягом двох днів 11 та 12 лютого у Боздоському парку в Ужгороді вирувало по-справжньому фестивальне життя. Увосьме усіх поціновувачів млинців зібрала “Ужгородська Палачінта 2017”

Основною вимогою до підприємців для участі у фесті був обов'язковий пункт у меню – млинці. Адже назва фестивалю — “палачінта” (від угорськ. “palacsinta”), на закарпатському діалекті означає “млинець”. У фестивалі взяли участь біля двох десятків підприємців та закладів харчування, які смажили палачінти на будь-який смак та подавали їх із різними начинками. За два дні кухарі насмажили не менше, ніж 10 тисяч палачінт. Звісно, презентували кулінари і традиційні фестивальні страви: мʼясо, рибу, бринзу, мед та сир. Окремі локації були у закарпатських виноробів та майстрів хенд-мейду.

Мав фестиваль і благодійну складову. Свої локації мав притулок для тварин “Барбос”, а також волонтери, що збирали кошти для хворих дітей. А “Рух підтримки закарпатських військових” взагалі мав ледь чи не наймасовішу за людьми локацію – цілий “Ведмежий острів”. Яскравим було і меню у волонтерів: дівчата пропонували відвідувачам млинці  “Із м'ясом морської корови” (свинячий фарш), “Із м'ясом білої куріпки” (курячий фарш), “Із печінкою моржа” (печінковий торт), “Із оленячим сиром” (сир із зеленню) тощо. Запити усе можна було “Льодовитим океаном”, “Полярною зіркою” чи “Медвежою послугою”. Також традиційно грали у безпрограшну лотерею, де серед суперпризів були квитки на концерти та подарункові сертифікати. 

Ще до початку заходу кулінарні експерти разом з журналістами визначили леквар, який найкраще смакує із палачінтами. Це айвовий, полуничний та брусничний джеми від ТМ “Карпати насолоджуйся”, які отримали спеціальну відзнаку від організаторів. Крім того, на сцені фестивалю кілька охочих із зав'язаними очима дегустували представлені лекварі. Варто зазначити, що ніхто не помилився із вибором. 

У традиційному конкурсі на найсмачніші млинці взяли участь 13 команд. Цього року перемогли та отримали головний приз фесту — “Золоту палачінтовку” — “ведмеді”-волонтери. Загалом, дівчатам вдалося зібрати 19 034 грн. Кошти підуть на потреби 15 ОГПБ, частину грошей, за рішенням волонтерів, передадуть на потреби притулку “Барбос”. 

Окрему “супергеройську” палатку презентували активісти “Студреспубліки Закарпаття”, які пропонували палачінти та напої. Також “студреспубліканці” виготовили зимову Мару та гарну тематичну фотозону, на якій фотографувались всі бажаючі. 

Подбали організатори й про насичену культурно-розважальну програму фестивалю. На гарно оформленій сцені лунали веселі пісні і запальні танці у виконанні різних колективів Ужгородського районного відділу культури, Ужгородського міського центру дозвілля та Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості “ПАДІЮН”. У перерві між виступами проводились конкурси із цікавими призами, презентації, майстер-класи. Суперпризом цьогорічної “Палачінти” став сертифікат на 10 000 гривень від виробника вікон та дверей ТМ “Nобілекс”. Для сміливців, які змогли вилізти на традиційний стовп, приготували хороші подарунки. 

Протягом усього фесту працювала дитяча локація від Point Camp. Цікаві забави від аніматорів, розвиваюче мистецтво — діти були зайняті не на одну годину. 

Ведучі фестивалю своїм фірмовим “майфайна палачінта” закликали усіх відвідати фестиваль. Також проводили перекличку міст: туристи із інших куточків України мали показати паспорт і засвідчити себе, за що отримували подарунки. Так, присутніми були представники Львова, Вінниці, Одеси, Києва, Чернівців та Херсону. 

Видовищною була і спортивна складова фесту – “Палачінта Race”, забіг з палачінтовками, який провели активісти з U-Run (Uzhhorod Running Club). Цікава “млинцева” естафета, у якій кожна збірна із 4 людей мала пробігти по 25 м у обидві сторони (50 м у загальному), підкинувши при цьому палачінту 4 рази на висоту 30 см, та передати естафету наступному члену команди, зібрала чимало глядачів. Також присутніх (особливо жіночу частину глядачів) порадував виступ команди молодих спортсменів “Street Workout Uzhgorod”

Обидва дні завершувалися видовищними вогняними шоу. У перший вечір свою майтерність показав театр вогню “Flamberg”. А в останній день показував фаєр-шоу та урочисто запалив зимову Мару театр світла та вогню “Dragonfly”.

Кожен із відвідувачів фесту, звісно, сам має свій найоб'єктивніший відгук, втім, цитуючи блогера Сергія Микиту: “”Ужгородська Палачінта”, як уособлення нашого життя. Хтось бачить під ногами тільки грязюку, а хтось сонце, посмішки і щасливих людей”.

Тримайтеся позитивної хвилі, цінуйте людей поруч та ходіть на веселі фестивалі! 

Фестиваль “Ужгородська Палачінта 2017” організували та провели: Корпорація свят “Не ПоНяЛ”, Закарпатська ліга КВН, Інститут туризму Карпатського регіону, МГО “Студентська республіка” та Рух підтримки закарпатських військових за сприяння Ужгородської міської ради, Управління культури Закарпатської ОДА, Управління культури, спорту, сім'ї та молоді Ужгородської міської ради, відділу культури Ужгородської РДА.

Щиро дякуємо за допомогу в організації свята та чудові подарунки для гостей компанії “Еко сервіс”, ТМ “Карпати насолоджуйся”, готельно-ресторанному комплексу “Камелот” та особисто Роману Мегелі, винному заводу “Cotnar”, ТМ “Semechek STAKAN”, ТЦ “Дастор”, заводу віконних конструкцій “Nобілекс”, ресторану “Чарда”, мережі магазинів “Зіна 0-24”, “Кефір”, “1 minute”, торговим маркам “Кухар Рішельє”, “Mogui”, “Козуб”, “Alokozay”, а також Парку культури та відпочинку “Боздоський” за гостинність!

До зустрічі! 
Сашка Артюхіна

Фотозвіт від Сергія Денисенка – у VK (1 день2 день) та у FB (1 день2 день)

Про Захід