Стрітення, або як дізнатися, коли прийде справжня весна

Опубліковано:

У середу, 15-го лютого, вірники греко-католицьких та православних церков відзначатимуть свято Стрітення Господнього, або в народі просто Стрітення. У релігійній традиції – це сороковий день від дня народження Ісуса Христа. Старозавітній закон зобов'язував жінку прийти до храму для очищення після народження хлопчика на 40-ий день. Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму маленького Ісуса, і таким чином, здійснилося пророцтво про те, що праведник Симеон, який служив у храмі, зможе померти тільки після того, як побачить Спасителя.

Водночас, як і багато інших свят церковного календаря, Стрітення тісно переплітається х дохристиянськими традиціями та віруваннями, в яких цей день – межа між зимою і весною. Предки вірили, що саме на Стрітення зустрічається зима (стара баба) із весною (молодою дівчиною). Дослідник Олекса Воропай у книзі “Звичаї нашого народу” описує Стрітення, як перше весняне свято. Власне відрізок часу від Стрітення до Благовіщення вважався “зимоборчим” – боротьбою зими і весни.  

Ще одна назва цього дня – Громниці, пов'язана з давньою традицією освячення вогню, яке згодом, вже у християнській традиції, залишилася у вигляді освячення свічок, які називали “громничними” під час святкової служби у церквах. Таку свічку потім берегли цілий рік, бо вірили у її велику силу. Палили їх, коли налітала буря чи град, а також, аби захистити близьких від недугів та під час важких пологів. Також цю свічку вкладали в руки людині, яка відходила на той світ.

Не менш помічною вважали і воду, яку освячували у цей день в церкві. Чумаки кропили себе, воза та волів цією водою перед далекою дорогою. А батьки, сини яких йшли на війну, такою водою орошали їх, аби Бог беріг дитину.

Саме на Стрітення спостерігали за різними прикметами, аби дізнатися, яким буде сезон, врожай, подальша погода, а також, коли нарешті настане весна.

– В цей день зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє.

– Як капає зі стріх, так капатиме й з вуликів.

– Якщо на Стрітення є відлига, то знову треба чекати на холоди і пізню весну.

– Ясна і тиха погода віщує добрий урожай і роїння бджіл.

– Як на Стрітення півень нап'ється води з калюжі, то жди ще стужі.

– У цей день ворожили, виставляючи тарілку з зерном на ніч надвір: якщо ранком роса – врожай, нема роси – погана ознака).

– Коли на Громицю півень нап'ється водиці, то на Юрія віл не наїсться травиці.

– День Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.

– Якщо в цей день сніжок – весною буде дощик. Весна буде затяжною і дощовою.

– Якщо вранці випав сніг – на врожай ранніх хлібів; коли ж у полудень – зернові будуть середні, а увечері – недорід.

– Якщо на Стрітення сонце визирає з-поза хмар, то весна не забариться, а якщо цього дня не буде видно сонця, то 24 лютого вдарять морози.

“Про Захід

Про Захід