Кафедра журналістики проводить міжнародну наукову конференцію

Опубліковано:





 День міжнародного наукового обміну думками – так можна назвати четвер у нашому університеті. Відразу декілька міжнародних наукових конференцій проходять в УжНУ, серед яких і журналістська на тему “Українські медіа в європейському інформаційно-комунікаційному просторі: історія, стан, перспективи”. Пише Медіацентр УжНУ

Крім ужгородських науковців, у ній беруть участь понад 50 учасників із різних міст (Рівне, Житомир, Суми, Львів, Київ, Полтава, Івано-Франківськ, Запоріжжя та ін.), а також гості із Братислави. Вони приїхали, аби обмінятися своїми науковими напрацюваннями, професійними здобутками, новими ідеями у сфері інформаційних технологій.

На відкритті конференції завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля наголосив, що саме правильне використання інформації може стати тією рушійною силою, яка пришвидшить процес української інтеграції до світових стандартів у різних сферах нашого життя.

Вітає Віталій Мещеряков
Із вітальним словом звернулася до присутніх і декан філологічного факультету Галина Шумицька: “Кожному із нас, хто творить інформаційний простір нашої країни, треба усвідомити усю повноту відповідальності перед іншими і перед самими собою. Маємо прекрасну нагоду поговорити, подискутувати, знайти способи вирішення складних проблем”.

Плідної роботи учасникам конференції побажав в.о. проректора УжНУ Олександр Сливка. Лист-вітання від Генерального консула Словаччини в Закарпатті Янки Бур'янової зачитала її заступник Бабіяна Громадова.

Про важливість вивчення функціонування та впливу медіаресурсів говорив Андрій Сербайло, перший заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації: “Слово ЗМІ впливає на свідомість громадян, формує загальну думку та ставлення до проблеми. У вас дуже відповідальна професія”.

Серед поважних гостей був також і Віталій Мещеряков, гендиректор ЗОТРК ” Тиса-1″, який наголосив на важливості проведення таких заходів та актуальності теми конференції.

Професор Надія Зелінська подарувала філфаку цінні видання
Після офіційної частини були виголошені пленарні доповіді професорів Наталії Сидоренко (Київ), Надії Зелінської (Львів), Юрія Бідзілі (Ужгород), гостей зі Словаччини: порушувалися актуальні питання медіаграмотності, інформаційної безпеки, особливо в поліетнічних регіонах, конверсії масового читача тощо.

Науковці говорили про історію та реалії, про те, що дієво, і те, що не вдається впроваджувати на практиці. Звучав заклик “Бути іншими”, який стосувався наукових підходів, мислення, поглядів. Адже інколи варто відійти від стереотипів, аби побачити, де помиляєшся і що варто виправити.

Секційні засідання були багатими на запальні наукові дискусії: людей менше, усі розділені за науковими інтересами, байдужих немає. Отож перший день пройшов плідно. Сьогодні, 17 жовтня, учасники міжнародної конференції продовжать свою роботу за круглим столом на тему: “Журналістика в умовах нових суспільно-інформаційних викликів”.

Відео – ТУТ


Про Захід