Топ-7 найромантичніших місць на Закарпатті

Опубліковано:

Лютий у цілому світі вважається чи не головним часом для закоханих, холодна зима починає відступати, сонячні промінці грають вже зовсім по-іншому та й 14 число на календарі вселяє надію, що ось-ось життя таки зміниться.

 Саме День святого Валентина є найбільш продуктивним днем на кількість освідчень у коханні чи пропозицій побратися. І зробити такий сміливий крок хочеться у незвичній атмосфері. Найпопулярніші місяця для освідчень – море і гори. І якщо з морем нам не надто пощастило, то другий варіант на Закарпатті вражає своїм  різноманіттям.

Прозахід вирішив розпитати закарпатців, які місцевості краю вони вважають найромантичнішими, і від кількості варіантів ми були просто вражені. Звичайно, не на кожну місцевість вдасться дістатися 14 лютого, але однозначно усі вони варті уваги. Ну і кохати і зізнаватися у коханні ми заслуговуємо частіше, аніж один раз на 365 днів. Тому вивчайте наші підбірку і любіть один одного. 

  

Чинадіївський замок

 

Це безумовно найромантичніше місце на Закарпатті. Його стіни просякнуті коханням. За легендою саме тут Ілона Зріні зустрічалась із графом Імре Текелі — трансільванським аристократом, очільником повстанців-куруців. Княгиня була на 14 років старша від свого коханця, австрійська влада, свідома діяльності й настроїв Текелі, засуджувала пару. Коли про кохання двох бунтарів дізнались при дворі, Європа спостерігала за ними, тамуючи подих. Згодом княгиню було ув'язнено і вислано за межі Австро-Угорщини, але до замку повернувся її син — Ференц Ракоці, на чолі оновленої повстанської армії.

У 2001 році замок віддано у концесію художнику Йосипу Бартошу. Він разом із дружиною Тетяною та однодумцями фактично врятував замок від руйнації. Нині відреставровано інтер'єр частини споруди. Завітати сюди може кожен, а історію про освідчення у такому місці розповідатимуть поколіннями.

 

Озеро " Синевір"

 

Надзвичайно гарна та романтична місцевість, однак із сумною романтичною історією. За легендою, його води – це сльози кохання. Доказом цьому є скульптура, що зображує двох коханців: юнака на ім'я Вир і дівчину Синь. Саме від їхніх імен утворилась назва озера. Легенда розповідає про дочку місцевого графа, очі якої були сині та глибокі, наче небо. Одного разу, збираючи в лісі квіти, вона зустріла пастуха, що грав на сопілці, і покохала його. Графська дочка почала все частіше приходити до лісу, щоб послухати, як пастух виграє на сопілці. Коханці продовжували зустрічатись навіть після прямої заборони графа — і тоді розлючений батько наказав вбити пастуха, скинувши на нього з гори камінь. Коли Синь дізналась про трагічну долю свого коханого, обняла камінь і гірко заплакала. З її сліз утворилось ціле озеро, що й донині обіймає той злощасний камінь.

Озеро гарне у будь-яку пору року, приїхавши сюди ви матимете можливість не тільки помилуватися його красою, а й подихати цілющим карпатським повітрям. Також є можливість відвідати центр реабілітації ведмедів і водоспад Шипіт. Погодьтеся, теж цікаві місця для закоханих. 

 

Полонина Руна

 

Розташована на 1 482 м над рівнем моря, вона прекрасна чи не кожної пори року, от тільки взимку піднятися на неї зможе не кожен. Однак бодай раз піднявшись, ви захочете повернутись сюди знову. Надзвичайний краєвид захоплює, це ідеальне місце для того, аби подарувати коханій людині увесь світ. 

Навесні, влітку та восени тут можна побачити рідкісні рослини: дикі фіалки, айстри, маки і навіть едельвейси.  Колись на вершині Руни працювала радіолокаційна станція, там розташовувались воєнні бункери — сьогодні від укріплень залишились хіба що руїни, біля яких встановлено меморіал на честь українських партизанів.

Дістатися полонини можна скориставшись послугами турагенства, або ж знайти досвідчених туристів і піти у піший похід.

 

Курорт "Лумшори"

 

Фактично – це 365 днів суцільної романтики у році. Саме Лумшори в нашому опитуванні згадували чи не найчастіше.  Золота осінь, мальовниче літо, пахуча весна і сніжна зима створюють тут неймовірну атмосферу. Це місцевість недалеко від Ужгорода, де можна забути про усі проблеми, бальнеологічний курорт, справжня оздоровниця. Візит сюди – це дуже хороший подарунок для кожного, а для закоханих може стати і хорошим приводом змінити статус на "наречені". І що важливо: у кожну пору року тут можна знайти, як розважитися.   

 

Ужгородський замок

 

Аналізуючи наше опитування, ми з впевненістю можемо сказати, що чи не кожен замок закарпатці вважають надзвичайно романтичним. Це і Ужгородська фортеця, і  Паланок у Мукачеві, і руїни Невицького чи Середнянського замків. Кожен з них овіяний легендами, щороку сюди на весільні  фотосесії приїздять сотні закоханих. 

Що стосується Ужгородського замку, то за романтично і водночас трагічною легендою, у XVII ст. його власником був угорський лицар Другет. Він мав 

дуже вродливу доньку, яка закохалася у ворога. Дівчина не змогла здолати свого серця, розповіла йому усі таємниці, які знали лише члени родини володаря замку. А коли батько дівчини довідався про її зраду, то живою замурував у фортечній стіні. Відтоді щоночі ходить по замкові привид — це дівчина шукає свого коханого. Тож навідавшись до фортеці, будьте уважними J

 

Білий слон

 

Дуже романтична місцевість. Прийти сюди взимку складно, однак можливо, і це доводять сотні фотографій в Інтернеті. Власне і назва обсерваторії зимова, оскільки будівля, заметена снігом, таки схожа на білого слона посеред гір.  Розташувати на горі Піп Іван обсерваторію, після Першої світової війни, вирішили поляки.  Оскільки існуюча Варшавська обсерваторія ставала все менш придатною для астрономічних спостережень, будівництво розпочалося влітку 1936 року.

Стіни обсерваторії, що побудована у стилі конструктивізму, складені із пісковика і сягають 1,5 м товщини на рівні цокольного поверху та 1 м — на рівні верхніх поверхів. Для утеплення приміщення з внутрішньої сторони між тиньком і кам'яною кладкою закладено прошарок просмоленого корку. Споруда має два поверхи зі східної сторони, і 5 — із західної. Її двосхилий дах був покритий мідними листами. З південної сторони розташована ротонда, де розміщувався телескоп. Після Другої світової війни обсерваторія перестала функціонувати. У травні 2012 р. стало відомо, що Міністерство культури Польщі виділяє 70 тисяч доларів на відновлення споруди обсерваторії. Наразі реставраційні роботи тривають.

 

Політ на повітряній кулі

 

Правда, романтична ідея? При цьому політати можна в найрізноманітніших куточках Закарпаття. Що цікаво – літати можна у будь-яку пору року, головне, аби це було у рамках світлового дня. Це мабуть найромантичніше можливість зробити пропозицію, і мрія чи не усіх закоханих. Триває політ близько години. при цьому його вартість коливається в межах 4-5 тисяч гривень. Однозначно недешево, але чи буде ще колись така можливість зізнатися у коханні? 

 

Поради експерта

"Конкретно у цій ситуації (лютий місяць) романтика у нас можлива лише в горах. Краєвиди, піднятись на підйомнику на Боржаву (Пилипець), або велнес чи спа процедури в готелях, термальні води. Варто їхати на системні об'єкти, де думають про задоволення потреб клієнтів, романтика там де тепло, то ж варто обирати ті заклади, де тепло. А ще, де є камін, щоб разом сидіти та отримувати насолоду від спілкування. Ну і звичайно пляшку вина та місцеві продукти. А ще потрібно розуміти, що кожен заклад має чудову нагоду створити романтичну атмосферу, не лише на День Валентина, а бути зрозумілим для цільових аудиторій завжди. Адже одноразові акції робити добре, але все це лише інструменти для просування та додаткових продажів, а має стати інструментом формування прихильності клієнтів, у яких має бути бажання ще раз повернутись" – зазначив Прозаходу Олександр Коваль,  керівник "Турінформ Закарпаття"

Тож шукаючи романтику на Закарпатті, зверніть увагу на готелі та ресторани з рекреаційними послугами, подумайте про сезонні походи в мальовничі місця і в теплу пору не забудьте про парки. І головне: не шкодуйте емоцій, кохайте і будьте коханими 365 днів у році.

Вікторія Жуйко, спеціально для Прозаходу

Фото – інтернет

  

Про Захід