Середовище, яке ми створюємо самі, може нас вбити

Опубліковано:





 ПРИЧИНА ХВОРОБ – У ПОРУШЕННІ БАЛАНСУ

Чи знайдеться сьогодні людина, яка б не відчувала таких речей, як головний біль, тривога, безсоння? А це, до речі, можуть бути сигнали про порушення кислотно-лужного балансу в організмі. Балансу, від якого залежить, чи проникнуть у наш організм хвороби і чи зостануться там надовго. Саме про це сьогодні розповідає дієтолог Оксана Сільваші.

До збоїв кислотно-лужного середовища призводить неякісна їжа, потік часом неконт­рольованої косметики, стреси та погана екологія. А потім раптом виявляється, що в людей, наприклад, ламкі кістки. Виникає остеопороз – розм'якшення кісткової тканини. Ви важаєте, що це стосується 50-літніх? Та навіть у десятирічних трапляються зараз такі проблеми.

А як роблять сучасні газовані напої? Так само, як кредити в банках. У цих речовинах наявні стимулятори смаку і спраги. Щоб ви випивали не грамів двісті, а цілих півлітра-літр. Ці напої дуже кислотні, вони виводять рідину з організму – причому, в більших кількостях, аніж ту, яку ви проковтнули. Тому і з'являється спрага.

Тож, щоб упоратися з багатьма кислотами, організм кидає найважливіше: кальцій, натрій, магній, калій. Коли їх бракує, він забиратиме їх із “запасників”: а це зуби, нігті, нирки, серце, судини. Останнім часом вважається, що рак розквітає саме в такому закисленому середовищі, як бур'ян на городах. Між іншим, ще в 1932 році німецький біохімік Отто Варбург за таке твердженя отримав Нобелівську премію.

Коли організм знемагає від боротьби з кислотами, він починає їх накопичувати в з'єднувальній тканині. Згодом там уже стільки сміття, що це викликає постійні запалення. І ось вам модна на сьогодні тема – целюліт.

А ось кров через закисленість утворює так звані “монетні стовпчики” – коли червоні тільця налипають одне на одного. З цього інфаркти та інсульти. А тим часом кров несе кисень усім нашим органам. Коли це відбувається зі збоями, ми відчуваємо розбитість, задихаємося, нестабільним є тиск.

І найважливе — віруси та бактерії просто не виживуть у лужному середовищі. Так, коли хворий потрапляє ледь не в реанімацію, в нього потужним потоком із крапельниці вливають лужний розчин – NaCl. І людині одразу стає легше. Але коли біда минає, ми й далі продовжуємо засмічувати організм.

А тепер про показники важливого балансу вашого організму, про які ви повинні знати. Тож рН (від латинського “potentia hydrogeni” – “сила водню”).

В нейтральному середовищі рН — 7,0.

В кислому — від 6,9 до 0.

В лужному — від 7,1 до 14,0.

То що ж робити? Вважається, що існує багато ситуацій, які ми можемо змоделювати для організму самі. Так, могутній лужний вплив мають гриби, ягоди – причому й сушені, вся зелень (без винятку), капуста, кокос, абрикоси – особливо сушені.

Найбільш лужні продукти – апельсини, авокадо, грейпфрути, інжир, лимон, персик, чорнослив, смородина, вишні, виноград, банани, яблука, картопля в лушпайках, зелений горошок, цибуля, морква, всі фрукти, огірки, перець, помідори, редис, молочна сироватка, гречка. Всі крупи закислюють організм, але вони дуже потрібні, тож їх треба спочатку відмочити у воді, а потім варити. Тим більше, що таким способом вони й готуються швидше, менше втрачаючи вітамінів. Так само, як і горіхи – їх треба перед вживанням трохи потримати у воді.

Найбільш закислюють організм м'ясо та яйця. Хоча як будівельний матеріал білок у м'ясі дуже потрібний, просто його треба врівноважувати овочами і фруктами.

Виходить, що науковий прогрес спричинив регрес у харчовій промисловості та й взагалі культурі харчування на нашій планеті. Для порівняння: кислотне навантаження їжі древньої людини становило мінус (!) -78, у нашого сучасника – плюс (!) 48.

Ще одна проблема – зараз ми користуємося багатьма косметичними засобами з рівнем рН 5—6 і навіть рН3! А це неприпустимо!

Тож навіть старіння – це далеко не закономірний процес, однаковий для всіх. Це насамперед збіднення організму мінералами – найбільше через те, що він їх змушений забирати для нейтралізації численних кислот. Причому, зробити це треба блискавично швидко! Інакше наші органи отримають опіки. Візьмемо, наприклад, стрес, який призводить до реакцій соляної кислоти. Через ці опіки вражається слизова шлунка. Організм на кислотну атаку відповідає запаленням. Він стримує воду, щоб розчиняти нею кислоти. Ось вам і набряки. Ось чому треба пити багато чистої води, тоді організму не доведеться триматися за ту, яка вже є всередині.

Тому, щоб допомогти собі, ми маємо вживати їжу, слідкуючи, щоб у ній був присутній весь спектр мінералів і вітамів. Бажано також вживати багато лужних продуктів. І використовувати якомога менше косметики. А ще слід користуватися господарським милом та робити ванни із содою, а коли нема часу, то бодай ванночки для ніг. Корисно також содою полоскати рот, пити один-півтора літра води, багато чаїв із трав (з урахуванням того, які найбільш корисні саме для вас).

Адже з древності не тільки їжа, а й догляд за тілом були більш лужними. Та навіть немовля, яке в утробі матері жило в лужному середовищі –рН 8,5, одразу ж всякими гелями, милами, шампунями опускається до рН 4—6. Це просто катастрофа. Наш організм докладає просто титанічних зусиль, щоб від усього цього боронитися.

І вже навіть не варто говорити про те, що чудовий кислотно-лужний баланс – це ще й краса. Але не та, що куплена у віп-салонах, а та, яка йде зсередини. Адже навіть знаменита Клеопатра досягала своєї краси насамперед купанням у лужному озері Натрун у Древньому Єгипті.

Мар'яна НЕЙМЕТІ.


Про Захід