Підприємці з Мукачивщини намагалися незаконно вивезти 11 вагонів лісу

Опубліковано:

Завершено досудове розслідування за одним із епізодів резонансної кримінальної справи, розпочатої поліцією за минулорічним затриманням у Чопі 50 вагонів з лісоматеріалами. Зокрема, оголошено підозру одному з експортерів лісу, який намагався вивезти за кордон за підробленими документами 570 кубометрів деревини

У квітні 2016 р., завдяки допомозі громадськості й ЗМІ, Закарпатська поліція виявила й затримала на залізничній станції м.Чопа 22 вагони з деревиною різних порід. Цю деревину намагались експортувати в країни Західної Європи, зокрема до Угорщини та Чехії.

Далі, в липні, уже самі чопські митники затримали ще 28 вагонів з аналогічною деревиною.

Поліція розпочала за даними фактами кримінальні провадження, які розслідує слідче управління ГУНП області.

У ході досудового розслідування з’ясувалося, що ці 50 вагонів з деревиною різних порід загальною масою 2300 кубометрів намагались експортувати за кордон 18 експортерів (10 з Львівської області і 8 – з Закарпаття). При цьому всі вони відправляли деревину через одне й те ж приватне товариство з м.Ужгорода.

У ході перевірки документації на вантаж слідчі з’ясували невідповідність документів. Зокрема, у них було вказано, що експортуються паливні дрова довжиною 1 метр. Насправді ж частина «дров» мала довжину 2-3 метри. Кожен такий стовбур можна порізати на дошки, бруси та інші будматеріали, вартість яких на Заході зовсім інша, ніж паливних дров…

Так, один із експортерів, фізична особа-підприємець з Мукачівського району, намагався вивезти за кордон за фіктивним сертифікатом про походження 11 вагонів деревини загальною масою 570 кубометрів. Матеріали по ньому слідчі виділили в окреме провадження. Підприємцю оголошено підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України (Використання підроблених документів). Досудове розслідування у справі вже завершено, остаточне рішення – за судом.

Розслідування решти епізодів кримінального провадження триває. Усі 50 вагонів з лісоматеріалами затримані й перебувають на відповідальному зберіганні до завершення розслідування й рішення суду.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

Про Захід