Закарпатці високо цінують підтримку Словаччиною євроінтеграційних прагнень України

Опубліковано:

У вівторок, 24 січня, з робочою поїздкою побував у словацькому місті Кошице  заступник голови облради Петро Грицик, де зустрівся з  експертами  з реалізації проекту транскордонного співробітництва "Ув'язка та інноваційний підхід до планування розвитку транскордонного словацько-українського регіону".

Мета проекту – зробити тіснішим співробітництво у словацько-українському транскордонному регіоні в сфері планування прикордонного розвитку шляхом запровадження спільного інноваційного процесу планування для того, щоб подолати існуючі тут соціально-економічні та екологічні загрози, з одного боку, та використати  наявний  потенціал  для місцевого економічного розвитку з іншого боку. У Закарпатській області проект охоплює Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони, у Словаччині – Кошицький і Пряшівський краї.

У рамках візиту обидві сторони обговорили завдання та намітили конкретні заходи щодо  реалізації проекту в рамках програми  "Послаблення існуючих бар'єрів транскордонного співробітництва "Норвезького фінансового механізму 2009-2014 рр". Ці заходи  покликані зробити тіснішим співробітництво у словацько-українському транскордонному регіоні в сфері планування прикордонного розвитку шляхом запровадження спільного інноваційного процесу.

Петро Грицик подякував за надійне партнерство та добросусідство, що беруть виток з глибин спільної історії наших народів, яким випало жити і творити на сусідніх територіях. Проживання української національної меншини в Словаччині, та словацької – в Україні, як доказ тому.

– Ці переваги було б гріх не використати для розвитку наших самоврядних територій. І похвально те, що ми намагаємось задіяти всі чинники, аби краї розвивались і людям жилося краще, – наголосив Петро Грицик. Він також додав, що закарпатці високо цінують підтримку Словацькою Республікою євроінтеграційних прагнень України та щире прагнення передати свій досвід  інтеграції до ЄС нашому народу.

Зустріч відбулася  в одного з партнерів проекту – Кошицький технічний університеті, що дало змогу також ознайомитися з його науковими і освітніми  можливостями. Як наголосили учасники заходу, ми живемо в час нових глобальних викликів, нових інноваційних інструментів. А тому задля сталого розвитку самоврядних територій маємо робити конкретні спільні проектні заявки з поглибленим аналізом економічної, соціальної сфер та сфери збереження довкілля.

Зі свого боку словацькі партнери запевнили у підтримці прагнень сусідів та пообіцяли й надалі просувати спільні проекти задля добра наших громад та зміцнення щирого партнерства. Сторони також обговорили подальші перспективи співпраці, визначили терміни наступних робочих зустрічей та інструменти  обміну  інформацією.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід