В Ужгороді пройшла виставка святкових народних костюмів Карпатського басейну (фото)

Опубліковано:

У Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту нині врочисто відкрили експозицію з нагоди Дня угорської культури.

"Народні костюми Карпатського регіону" – це збірка одягових комплексів із приватного зібрання Дьордя Барни, що нині зберігається в Музеї ім.Отто Германа в місті Мішкольц (Угорщина) і загалом налічує 280 народних костюмів із 120 населених пунктів 19 регіонів.

Представлена колекція демонструє святкове вбрання кінця ХІХ – середини ХХ століть, що було найбільш характерне для мешканців сіл і аграрних міст у чотирьох великих регіонах Карпатського басейну: Задунав'я (територія на захід від Дунаю), Фелфьольд (територія сучасної Словаччини), Угорська низовина або Алфьольд, Трансільванія (Румунія).

 

Поряд із угорськими етнографічними групами, в збірці також можна знайти костюми німців, південних слов'ян, румун, болгар та інших національностей. Перлинами ж музейної збірки вважаються народні костюми етнографічної групи матьо.

 

Як зазначив під час відкриття Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло, виставка тісно пов'язана з відзначенням Дня угорської культури, що в ці вихідні проходитиме вже 28-ий раз. "Святкуючи день народження нашої національної молитви – Гімну Угорщини – звичайно ж, у першу чергу, всі згадують літературу. Та угорська культура – це не лише поетика, музика, образотворче мистецтво… Культура – це також традиції, що з'єднують нас із пращурами і, водночас, дозволяють передати нашим нащадкам глибокі думки, вартісні художні твори й елементи практичної культури, які тісно пов'язані з нашим сьогоденням. Їх нині і представляємо вам".   

У свою чергу Арнольд Тот, заступник директора Музею ім.Отто Германа, висловив щиру вдячність керівництву краю, управлінню культури облдержадміністрації, Закарпатському обласному музею народної архітектури та побуту і численним відвідувачам за увагу до виставки й поділився намірами щодо проведення подальших цікавих обмінних заходів.

Прикрасив подію виконанням упізнаваних угорських композицій камерно-інструментальний ансамбль "Угорські мелодії" Закарпатської обласної філармонії (керівник – Діана Гавата, солістка – Анжеліка Гербер).

Оглянути виставку в Ужгороді можна впродовж двох тижнів. До слова, досі добірка вже експонувалась у Чернівцях.

Управління культури Закарпатської ОДА

Про Захід